Creveţi cu sos de iaurt şi usturoi

100Ştiu că nu toţi cei care citiţi aceste rânduri sunteţi iubitori ai fructelor de mare. Nici nu s-ar putea. Cu toate că suntem o naţiune cu ieşire la mare, Marea Neagră este prea săracă în ofertă şi nu avem, ca popor, o cultură culinară legată de tot ceea ce marea ne poate oferi. Iar acel conservatorism care ne-a ajutat să rezistăm timpului ne este potrivnic în îmbrăţişarea de noi obiceiuri culinare. Poate cei vremelnic plecaţi prin Spania, Italia, Franţa, Grecia vor putea schimba câte ceva, deşi sunt sceptic. Sărind de la una la alta: am aflat că grecii, creştin-ortodocşi ca şi noi, poate chiar mai ortodocşi în păstrarea tradiţiilor religioase, consideră fructele de mare ca fiind … mâncăruri de post! Aş posti şi eu cu caracatiţă la grătar, salată de arici de mare, tocăniţă de midii sau creveţi ori cu paste fierte în cerneală de sepie 🙂 .

Ce vă trebuie?

  • ¼ kg creveţi medii prefierţi;
  • 50 g unt;
  • Pentru marinadă: zeama de la 1 lămâie, 30 mL coniac, 30 mL ulei de măsline, 2 căţei de usturoi curăţaţi şi feliaţi, sare şi piper;
  • Pentru sos: 150 g iaurt grecesc gras (10% grăsime); 5 picături zeamă de lămâie; 1 lingură ulei de floarea soarelui, 2 – 3 căţei de usturoi curăţaţi şi zdrobiţi; 1 legătură de mărar verde, tocat mărunt.

Cum procedaţi?

  • Creveţii (în prealabil decongelaţi) se spală şi se pun în marinada obţinută amestecând energic zeama de lămâie, coniacul, uleiul de măsline, sarea şi piperul;
  • Se adaugă usturoiul feliat şi se dau la rece minim 1 oră, să-şi extragă aromele;
  • Sosul de iaurt se prepară după metoda descrisă aici. La sfârşit se încorporează în sos mărarul şi se amestecă bine;
  • Se încinge bine untul într-o tigaie antiaderentă, în care se aruncă creveţii scoşi din marinadă;
  • Se rumenesc vreo 2 – 3 minute amestecând (dacă-i lăsaţi mai mult de 4 – 5 minute se întăresc şi-şi pierd savoarea).

Se servesc fierbinţi, cu sos de iaurt şi crutoane.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.