Cremă de mascarpone cu biscuiți amaretto – un desert italian în Dodecanez

100În 2010 am descoperit insula Kos, locul de baștină al părintelui medicinei, Hippocrates. De atunci, revin acolo în fiecare vară. Am un hotel preferat, o tavernă preferată, o plajă preferată. Hotelul la care tragem (aproape) de fiecare dată are și un restaurant pe conceptul 3 în 1 (cafenea – restaurant – pizzerie). Nu știu exact dacă numele restaurantului vine de la specificul acestuia, sau invers. În cele două luni puse cap la cap cât am stat în respectivul hotel, n-am intrat în restaurant decât pentru micul dejun. Astă vară, conducerea hotelului ne-a cadorisit – pentru fidelitate – cu o cină din partea casei la Avanti.

Ne-am așezat la o masă, a venit chelnerița, i-am dat tichetul primit de la recepție (vaucerul, cum s-ar zice) și ne-a adus meniurile. Erau meniurile pentru clienții hotelului cazați în regim de demipensiune (half-board pentru cei cei care folosesc vouchere), meniuri care aveau prețurile precizate doar pentru băuturi. Am făcut un calcul (acum, nu atunci) și am constatat că un prânz sau o cină (aperitiv, fel principal, desert) este taxat (repet: în regim de demipensiune) în medie cu 12 Euro de persoană. Vi se pare mult?

Iată cu ce ne-am ales de banii ăștia pe care patronul i-a mutat din buzunarul hotelului în buzunarul restaurantului:

Focaccia cu mozzarella roșii și oregano – la recomandarea chelneriței am luat doar una singură; dacă luam câte una fiecare, n-ar mai fi rămas loc pentru desert.

Ca fel principal, soția mea a ales un filé de biban pe pat de legume, cu sos de lămâie.

Eu am ales spaghetti cu fructe de mare. Când le-am primit, ȘOC!!! Mi-au pus alături și vasul cu parmezan ras! Păi chiar să nu știe bucătarul italian, din restaurantul cu specific italian, din insula care ultima oară a aparținut statului italian de prin 1912 până în 1943, că nici un italian adevărat NU pune parmezan peste pastele cu fructe de mare? Nu l-a învățat bunica lui italiancă, nu i-a dat cu tigaia în cap? 😀 😀 😀

La desert aveam de ales între clasicele Panna Cotta, Tiramisú, soufflé de ciocolată cu înghețată de vanilie și, o premieră pentru noi, spuma de mascarpone cu biscuiți amaretto și sos de ciocolată. Evident, am ales premiera. Și nu ne-a părut rău. Un desert simplu și echilibrat. Atât de simplu încât am încercat să-l reproducem la întoarcerea acasă.

N-am cerut rețeta (în primul rând că nu se face; în al doilea rând omul acela, care din asta trăiește, făcând spumă de mascarpone cu biscuiți amaretto și  sos de ciocolată, n-o să-ți spună ție, un client printre multe alte mii de clienți, cum să faci spumă de mascarpone cu biscuiți amaretto și  sos de ciocolată. Nu de alta, dar a doua zi ai putea deschide peste drum de el un restaurant în care să servești, evident, spumă de mascarpone cu biscuiți amaretto și  sos de ciocolată, și să-i furi toți clienții), dar ceea ce a ieșit seamănă bine cu ceea ce am mâncat la Avanti.

Ce vă trebuie?

 • 250 g brânză Mascarpone;
 • 120 g biscuiți Amaretto (sau pricomigdale);
 • Sos de ciocolată – după nevoi;
 • Topping cu aromă de fructe de pădure (opțional)

Cum procedați?

Tehnologia e deosebit de facilă:

 • Măcinați biscuiții într-un robot de bucătărie (dacă vreți o textură mai grosieră, îi puteți zdrobi cu sucitorul pentru întins aluat);
 • Mixați brânza mascarpone până când devine semifluidă, apoi încorporați în ea biscuiții măcinați sau sfărâmați;
 • Crema rezultată se așează pe farfuriile de servire (puteți folosi în acest scop o cupă pentru înghețată) și se ornează cu sos de ciocolată.

O cremă ceva mai fluidă obțineți dacă la ingredientele de mai sus adăugați 3 ouă și 3 linguri de zahăr:

 • Separați albușurile de gălbenușuri;
 • Mixați cu telul gălbenușurile cu zahărul până la încorporarea acestuia;
 • Bateți albușurile spumă;
 • În crema de gălbenușuri încorporați pe rând brânza mascarpone, biscuiții măcinați și albușurile bătute spumă.

Crema rezultată se poate servi la fel ca și cea anterioară, ori se poate folosi ca umplutură pentru foi de pandișpan (dreptunghiulare, pătrate, rotunde, cum vă este voia).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.