Cremă de broccoli şi praz

BP001O garnitură potrivită pentru preparate din carne de pui, porc sau peşte, făcute la grătar sau prăjite în tigaie.

Ingrediente (pentru două porţii):

  • 200 g broccoli (proaspăt sau congelat),
  • un praz de mărime medie,
  • doi căţei de usturoi (curăţaţi),
  • 20 g unt,
  • 50 g brânză tare (Cheddar, Parmezan, Grana Padano, caşcaval etc.) dată prin răzătoare,
  • 150 mL smântănă de gătit nefermentată (cu cel puţin 20% grăsime, preferabil cu 32%),
  • ceva sare şi piper.

Modus operandi:

Eflorescenţele de broccoli proaspete se desfac în bucheţele şi se ţin cam 15 minute în apă sărată. Cele congelate merg direct la fiert.

Prazul se curăţă, se spală şi se taie în rondele cu grosimea de cca. 1 cm.

Se aruncă prazul şi broccoli în apă clocotită în care aţi pus ½ linguriţă de sare. Se fierb cca. 10 minute, se scurg şi se dau prin blender împreună cu usturoiul şi un vârf de cuţit de piper mozaic proaspăt râşnit.

Untul se topeşte într-o tigaie antiaderentă cu margini înalte, la foc mic. Se adaugă smântâna, se dă un clocot şi se încorporează brânza rasă. Se amestecă la foc mic până când compoziţia devine omogenă (brânza s-a topit şi s-a dispersat uniform). Se adaugă pasta de praz-broccoli-usturoi, se omogenizează şi se mai fierbe la foc mic 3-4 minute.

Se serveşte fierbinte, în calitate de garnitură pentru diverse preparate din carne albă sau peşte.