Covrigei sărați (rețeta cu numărul 9 din caietul de rețete al lui Buni)

Când se apropia Crăciunul, Buni se apuca de prăjiturit. Făcea și prăjiturile „clasice” despre care tocmai v-am povestit aici, dar făcea și o mulțime de fursecuri, sărățele sau covrigei. Avea agățat într-un cui în cămară un inel de sârmă pe care erau înșirate tot felul de forme din tablă cu ajutorul cărora putea decupa din aluat inele, steluțe, brăduți și diverse alte chestii.

Astăzi găsiți peste tot astfel de forme, fie din inox, fie dintr-un plastic dur, mai rezistente decât cele pe care le folosea Buni. Avea însă grijă de ele și, ca să nu ruginească, le spăla bine de tot după fiecare utilizare, le ștergea ca să nu mai rămână picătură de apă pe ele, după care le ungea cu un strat subțire de ulei. În felul acesta s-au păstrat foarte bine, mama moștenindu-le.

Pentru covrigei folosea o formă simplă, asemănatoare celor comercializate acum.

Forne vechi si actuale de covrigei

Fotografii preluate de pe diverse site-uri de vânzări (furate de pe net, cu alte cuvinte)

Rețeta de mai jos este preluată din caietul de rețete în care Buni își nota conștiincios orice rețetă nouă. Am mai detaliat-o prin anumite locuri, unde mi s-a părut că explicațiile sunt prea succinte. Având în vedere experiența pe care o acumulase, Buni nu considera că sunt necesare atâtea detalii. Oricum, cred că ele sunt extrem de utile, mai ales celor cărora abia acum încep să deslușească tainele patiseriei și ale cofetăriei, ale gătitului în general.

Ce vă trebuie?

 • 1 kg făină albă
 • 500 mL lapte
 • 200 mL ulei
 • 50 g drojdie
 • 50 g zahăr
 • 50 g sare
 • 2 ouă + 1 ou pentru a unge covrigeii înainte de a-i coace
 • Sare cristalină grosieră pentru a o presăra pe covrigei înainte de coacere

Cum procedați?

Se face un aluat din făină, lapte, ulei, drojdie, ouă, zahăr și sare, în felul următor:

 • Se pun toate ingredientele, mai puțin făina și uleiul, într-un vas încăpător care poate fi încălzit pe plită sau direct la flacăra aragazului. Laptele trebuie să fie călduț (la 35 – 38˚C), nu fierbinte.
 • Se amestecă bine cu mâna până când se formează o masă omogenă (zahărul și drojdia trebuie să fie bine încorporate), apoi se adaugă jumătate din făină și se începe frământatul.
 • Se adaugă apoi treptat restul de făină și uleiul, continuându-se frământatul până când se obține un aluat elastic.
 • Se acoperă vasul în care ați frământat cu un ștergar curat, se pune într-un loc mai cald și ferit de curenți de aer rece și se lasă să crească vreo 20 de minute. Normal ar trebui să se observe o creștere sesizabilă a volumului aluatului.

205
206
207

După ce a crescut suficient aluatul, se presară puțină făină pe blatul de lucru și, cu ajutorul unui sucitor (căruia i se mai zice și făcăleț), se întinde aluatul într-un strat uniform și subțire (cam 2 – 3 mm grosime cred că sunt suficienți).

210

Cu ajutorul formei speciale se decupează covrigeii care se trec într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Aveți grijă să lăsați suficientă distanță între covrigei, întrucât la copt tind să-și mărească dimensiunile pe orizontală.

preparare-covrigei-sarati LL

Sursa foto: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/patiserie/covrigi-cu-branza-si-cascaval.html

Cu ajutorul unei furculițe sau a unui tel-pară de mici dimensiuni, bateți bine oul, ca și când ați vrea să faceți din el o omletă aerată și pufoasă.

Cu o pensulă ungeți covrigeii cu oul bătut, apoi presărați-i cu sare ceva mai grosieră (cristale, nu măcinată prea fin sau pudră).

Covrigei-cu-cascaval-7

Sursa foto: https://savoriurbane.com/covrigei-cu-cascaval/

Dați tava la mijlocul cuptorul încălzit în prealabil la 180˚C. Verificați-o după 15 – 20 de minute. În mod normal, în 20 – 25 de minute, covrigeii ar trebui să fie gata.

Dacă s-au copt, scoateți tava din cuptor, lăsați să se răcească complet covrigeii în tavă, după care scoateți-i de acolo (cu grijă, fără să-i sfărâmați) și puneți-i bine. Puteți să-i păstrați vreme îndelungată în cutii de tablă închise etanș, pentru a nu absorbi umiditatea atmosferică.

Screen Shot 2022-08-12 at 07.00.01

Sursa foto: https://ourdailyfood.ro/covrigei-fragezi-de-casa/

Inițial, Buni nu avea nici aragaz cu indicare aproximativă a temperaturii, nici cuptor electric în care temperatura putea fi reglată exact. Avea o sobă în care era amplasat un arzător pe gaz metan, a cărui flacără încingea foaia de tuci cu cărigi pe care se pregăteau ciorbe, supe, tocănițe ș.a.m.d. Gazele de ardere puteau fi orientate, înainte de a fi evacuate la coșul de fum, către o incintă paralelipipedică din tablă neagră (rola sobei) pe care o încălzea prin exterior. În rolă se pregăteau copturile. De remarcat faptul că soba de bucătărie trecea parțial în camera alăturată printr-o deschidere în perete. Practic rola nu se afla în bucătărie ci în cameră, unde era și ușița din tablă cu zăvor care închidea etanș rola. În funcție de debitul de gaze de ardere fierbinți care treceau peste rolă, se regla și temperatura din interiorul acesteia. Pe timp de iarnă, ori în zilele mai friguroase se putea asigura astfel încălzirea camerei vecine bucătăriei, fără a mai fi necesat un arzător suplimentar de gaz.

Mai târziu, și-a luat și Buni un aragaz cu patru ochiuri și cuptor, ușurându-și considerabil munca la bucătărie. Dar rola tot o mai folosea pentru a ne pregăti iarna mere coapte presărate cu zahăr și scorțișoară…

Nu-i obligatoriu ca pe covrigei să puneți (doar) sare. Puteți presăra pe ei mac, chimen, susan (alb sau negru), cașcaval ras, sau combinații de genul cașcaval și chimen sau brânză și cașcaval.

covrigei-cu-jumari-si-chimen-5Sursa foto: https://retetepentrutoategusturile.ro/2016/12/covrigei-cu-jumari-si-chimen.html

covricei8

Sursa foto: https://www.eldi.ro/ro/sarata/covrigei-de-casa-cu-chimen/

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

covigrei-sarati-din-aluat-nedospit-retetecalamama LL

Sursa foto: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/patiserie/covrigi-cu-branza-si-cascaval.html

Post Scriptum:

Nu toate ilustrațiile îmi aparțin. Așa cum vă spuneam și în ale articole, pe vremea când Buni își lua în serios rolul în bucătarie nu aveam nici cameră foto, nici telefon inteligent. Am preluat fotografiile de pe alte bloguri/site-uri, menționând sursa. Mai jos am pus și niște linkuri către alte rețete de covrigei publicate de autori (de fapt de autoare) în care am deplină încredere în ceea ce privește produsele culinare:

 • Covrigei cu sare – aici
 • Covrigei cu chimen – aici
 • Covrigei cu susan – aici
 • Covrigei cu brânză și cașcaval – aici
 • Covrigei cu cașcaval și chimen – aici
 • Covrigei cu jumări și chimen – aici

Leave a Reply

Your email address will not be published.