Cotlete de porc marinate trase la tigaie şi cartofi cu rozmarin şi usturoi la cuptor

100Încă un preparat distrugător de siluete, conţinând combinaţia letală carne de porc + cartofi. Ca să mai reducem din nocivitate, în ideea că va fi acceptat şi de adepţii fundamentalişti ai nutriţiei sănătoase, am înlocuit tentanta ceafă de porc cu un cotlet dezosat şi degresat, iar pe cartofi i-am iertat de cazna fierberii în ulei încins, propunându-le un tratament ceva mai blând: o înăbuşire cu puţin ulei de măsline şi unt aromatizat cu ierburi, în compania câtorva căţei nelătrători şi a crenguţelor de rozmarin proaspăt cules de pe rafturile supermarketului.

Acuma, dacă v-am pus în temă cu ceea ce va urma, depinde numai şi numai de Domniile Voastre dacă veţi citi în continuare ori veţi prefera să vă delectaţi cu un iaurt din acela mirific, cu 0 % grăsime.

Dacă v-aţi hotărât să spuneţi NU iaurtului, e momentul să aflaţi că toate cantităţile prezentate în continuare sunt suficiente pentru 2 porţii ceva mai mignone.

Ce vă trebuie?

  • 2 felii de cotlet de porc dezosat şi degresat cam de 1 – 1,2 cm grosime (cca. 120 g/buc.);
  • 4 cartofi albi, medii (cca. 350 – 400 g în total);
  • 6 – 8 căţei de usturoi;
  • 2 crenguţe de rozmarin proaspăt;
  • 20 g unt aromatizat cu ierburi;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • sare şi piper după gust.

Pentru marinadă:

  • 1 linguriţă de curcuma;
  • ¼ linguriţă piper mozaic proaspăt râşnit;
  • ¼ linguriţă sare marină proaspăt măcinată;
  • 2 linguriţe sos Worcester;
  • 30 mL Metaxa (în lipsă merge şi un alt brandy).

Cum procedaţi?

Mai întâi marinaţi cotletele în amestecul de curcuma, sare, piper, sos Worcester şi Metaxa. Masaţi bine cotletele cu acest amestec şi lăsaţi-le pentru 1 – 2 ore la rece. Înainte de a le prăji le ţineţi ½ oră la temperatura camerei, descoperite, să respire puţin.

Cât se marinează carnea, vă ocupaţi de garnitură:

  • Zdorobiţi uşor căţeii de usturoi cu latul cuţitului şi lăsaţi-i în coajă;
  • Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în felii ceva mai groase;
  • Preîncălziţi cuptorul (pe gaz) la 200 °C;
  • Ungeţi o tavă antiaderentă cu uleiul de măsline şi untul aromatizat cu ierburi;
  • Aşezaţi în tavă căţeii de usturoi, feliile de cartof şi crenguţele de rozmarin;
  • Asezonaţi cu sare şi piper, după care acoperiţi tava cu o hârtie de copt bine îmbibată cu apă şi apoi stoarsă – acţionează mult mai bine decât o folie de aluminiu întinsă peste tavă (probabil aţi mai văzut trucul la Jamie Oliver);
  • Daţi tava la cuptor pentru ½ oră, după care scoateţi rozmarinul, îndepărtaţi foaia de copt şi amestecaţi cu o spatulă cartofii din tavă;
  • Daţi din nou tava la cuptor (neacoperită de această dată) pentru încă 15 – 20 de minute, până când se rumenesc cartofii;

Cât se rumenesc cartofii ar fi cazul să vă ocupaţi şi de cotlete:

  • Ungeţi o tigaie antiaderentă cu puţin ulei din sâmburi de struguri (dacă n-aveţi, e bun şi cel de floarea soarelui);
  • În tigaia încinsă prăjiţi cotletele scurse de marinadă, câte 4 minute pe fiecare parte, la foc mediu spre mare;
  • Cât prăjiţi ţineţi tigaia acoperită cu un capac; în felul acesta cotletele răman suculente şi spaţiul din jurul aragazului – curat.

Pe lângă apetisantele cotlete, vara merge o salată de sezon cu ceapă, roşii, castraveţi. Mai spre toamnă-iarnă pică numai bine nişte castraveciori muraţi. Şi, indiferent de anotimp, un vin roşu, sec şi aromat nu trebuie să lipsească din decor.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Cotlete de porc marinate trase la tigaie şi cartofi cu rozmarin şi usturoi la cuptor

Leave a Reply

Your email address will not be published.