Cum să preparați o bucată întreagă de cotlet de porc la cuptor fără s-o uscați, v-am povestit deja aici. Astăzi am câteva cotlete cu os porționate pe care le-am marinat, le-am tras la tigaie și în final le-am copt în cuptor. Tot cu bere neagră. Durează mult toată tărășenia (2 ore marinarea, 2 ore statul în cuptor), dar și rezultatul este pe măsura așteptării/așteptărilor. Povestea este pentru 3 felii de cotlet groase cam de 1,5 cm. Bineînțeles că puteți pregăti câte vă încap în tava cuptorului, multiplicând corespunzător cantitățile.
- 3 felii de cotlet cu os, groase de circa 1,5 cm (în total cam 500 g);
- zeama de la o limetă;
- 1 linguriță de oțet balsamic de Modena;
- 2 linguri sos de soia light;
- ½ linguriță piper mozaic proaspăt râșnit;
- 5 – 6 frunze de leurdă spălate, scurse și tăiate julien;
- 3 crenguțe de rozmarin;
- 150 mL bere brună (Silva) – pentru marinadă;
- 200 – 250 mL bere brună pentru coacere;
- 3 – 6 căpățâni de usturoi necurățate, zdrobite ușor prin presare cu lama cuțitului;
- 1 linguriță ulei de măsline.
- Cotletele bine spălate și uscate cu șervete absorbante se stropesc cu oțet balsamic și zeamă de limetă, apoi se ung cu sos de soia pe ambele fețe;
- Se asezonează cu piper proaspăt măcinat, se presară cu fâșii de leurdă se scaldă în bere, se acoperă cu o folie alimentară și se dau la rece pentru 1 – 2 ore;
- Din când în când se mai întorc cotletele, astfel încât berea să le cuprindă și pătrundă pe toate;
- Înainte de a le prăji scurgeți bine cotletele de marinadă, pe care o păstrați;
- Se unge o tigaie antiaderentă cu foarte puțin ulei și se prăjesc cotletele scurse de marinadă la foc mediu spre mare, câte 2 minute pe fiecare parte, adăugând câte o crenguță de rozmarin;
- Nu înghesuiți prea multe cotlete o dată în tigaie: dacă sunt multe, rumeniți-le pe rând;
- Transferați toate cotletele într-o tavă încăpătoare;
- Cu marinada rămasă deglazați tigaia în care ați prăjit cotletele, iar sosul rezultat turnați-l peste carnea din tavă;
- Așezați peste cotletele din tavă cățeii de usturoi și adăugați în tavă 200 – 250 mL de bere (cotletele ar trebui să fie pe jumătate îmersate în lichidul din tavă);
- Acoperiți tava cu hârtie de copt umezită bine și apoi stoarsă și dați-o la cuptorul preîncălzit la 160 ˚C;
- După o oră întoarceți cotletele, schimbați foaia de copt cu alta nouă (tot umezită și stoarsă) și mai dați pentru încă un ceas la cuptor; eventual mai turnați puțină bere în tavă (numai dacă este cazul);
- La final întoarceți din nou cotletele și rumeniți-le 3 minute cu flacăra din bolta cuptorului.
Se împacă foarte bine cu o salată de sfeclă roșie (coaptă) cu hrean. Ori cu niște ghebe cu smântână și mămăliguță. Și cu un pahar aromat și sec de Fetească Neagră.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
Pingback: Cotlete de porc în bere, la cuptor | Food and beyond…
Pingback: Cotlete de porc în bere, la cuptor | Bacau Expres
Pingback: Cum să gătim cu leurdă | Food and beyond…