Cotlete de porc marinate în bere brună și sos de stridii

_100V-ați întrebat vreodată în câte feluri se pot găti niște cotlete de porc?

Rumenite pe grătar sau într-o tigaie-grill, înăbușite în tigaie ori la cuptor, făcute șnițele… Cam astea ar fi variantele de bază, care se pot diversifica în funcție de condimentele adăugate, ori de marinadele în care sunt fezandate. Pentru cotletele de porc marinarea și/sau condimentarea sunt esențiale, altfel vor ieși fade și seci. O savoare aparte le conferă marinarea în bere (în mod deosebit în cea brună, cu aromă de caramel) cu adaosuri mai mult sau mai puțin exotice. Un astfel de adaos îl reprezintă sosul de stridii, frecvent întâlnit în bucătăria asiatică, sos despre care puteți afla mai multe detalii aici.

Ce vă trebuie?

  • 2 bucăți de cotlet de porc fără os (100 – 120 g bucata);
  • 2 lingurițe de sos de stridii (oyster sauce);
  • 2 lingurițe de sos Worcestershire;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 500 mL bere brună (Ursus sau Silva);
  • 20 – 25 g de unt;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • Piper mozaic proaspăt râșnit – după gust.

Cum procedați?

Asezonați cotletele cu piper, apoi ungeți-le pe ambele părți cu sos de stridii, sos Worcestershire și sos de soia, acoperiți-le cu bere și dați-le la rece pentru vreo 2 ceasuri.

Topiți untul într-o tigaie antiaderentă pe care ați uns-o în prealabil cu ulei din sâmburi de struguri (în felul acesta untul nu se arde și nici nu stropește când începe a se topi), și răsturnați apoi în tigaia încinsă cotletele scurse de marinadă.

Rumeniți-le la foc iute câte 1 minut pe fiecare parte, apoi reduceți focul la mic si acoperiți tigaia cu un capac.

Lăsați-le să nădușească sub capac vreo 6 minute (întorcându-le la jumătatea timpului), apoi stingeți-le cu marinada rămasă și cu încă vreo 200 – 300 mL de bere. Acoperiți din nou tigaia și mai înăbușiți totul la foc mic încă vreo 5 – 6 minute.

Îndepărtați capacul și lăsați lichidul să se evapore, întorcând frecvent cotletele de pe o parte pe alta. Cam în 8 – 10 minute (la foc mic), sosul din tigaie ar trebui să se îngroașe și să se caramelizeze, iar cotletele ar trebui să fie bine pătrunse.

De-acum le puteți scoate și așeza pe un pat de varză călită (bine-nțeles, tot în bere brună). Puneți peste ele și una – două linguri din sosul rămas în tigaie. N-o să regretați.

Dacă ați început cu bere, și n-ați terminat-o păzind carnea din tigaie, este bine să continuați tot cu ea. C-așa umblă vorba, că trebuie să acompaniem mâncarea cu o băutură identică cu aceea folosită la gătit.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Cotlete de porc marinate în bere brună și sos de stridii

Leave a Reply

Your email address will not be published.