Cotlete de porc, mămăligă, sos cu brânză și ciuperci

În materie de feluri principale cu carne, opțiunile mele sunt destul de reduse. Să mă explic.

Acolo unde locuiesc eu, nu sunt suficienți musulmani, astfel încât carnea de miel apare doar în preajma Paștelui, în general sub formă de carcase intregi, semicarcase ori, în cel mai bun caz – în hypermarketuri – sub formă de pulpe, anterioare sau posterioare – oferite “la pachet”, fie cu organe, fie cu capete.

Vita se găsește tot timpul anului, dar bucățile “bune” (adică provenite de la vite special crescute pentru carne) au un preț exorbitant pentru majoritatea românilor, iar nici cei pentru care gătesc nu se dau în vânt pentru o friptură “rare”, nici măcar “medium rare”.

Rămân de bază pasărea (sub formă de pui și, mai rar, de curcan) și, cea mai iubită legumă, porcul. Deși carnea de porc vine în multe variante (inclusiv pulpă, spată, piept), cele mai apreciate sunt ceafa (un “must have” al bucătăriei românești “tradiționale”), mușchiulețul și cotletul. Cum cotletul de porc la grătar este destul de fad (deși este insistent recomandat de nutriționiști), am mai jos o variantă de preparare care s-ar putea să facă față și celor mai exigente și rafinate gusturi în materie de sus-numitul animal.

201

Ce vă trebuie?

 • 6 felii de cotlet de porc, dezosat și degresat (rotund, cam 1 kg de carne);
 • 1 – 2 linguri de ulei de măsline;
 • 3 șalote (ori hașme, cum li se mai zice);
 • 4 – 6 căței de usturoi, necurățăți, zdrobiți ușor cu lama cuțitului;
 • 1 crenguță de cimbru;
 • 10 – 12 frunzulițe de mentă proaspătă.
 • Pentru marinadă:
 • 0,5 L bere brună (Ursus, Silva, ba chiar și Guinness);
 • ½ lămâie (doar zeama);
 • 6 lingurițe de sos Worcester;
 • ½ linguriță piper mixt proaspăt râșnit;
 • Sare marină proaspăt măcinată – după gust (nu-i musai, sosul Worcester fiind suficient de îndestulat cu NaCl).

Cum procedați?

Spălați cotletele, apoi uscați-le cu șervete absorbante.

Asezonați-le cu sare (puțină sau chiar deloc), piper, sos Worcester și zeamă de lâmâie.

203

Acoperiți-le cu bere brună, într-un castron încăpător pe care îl sigilați cu folie alimentară și-l dați la rece pentru măcar două ceasuri. Dacă lăsați carnea la marinat peste nopate, este și mai bine.

202

Pregătiți o tavă antiaderentă, în care să vă încapă cotletele într-un singur strat, tavă pe care o ungeți cu ulei de măsline.

Scurgeți cotletele de marinadă (pe care păstrați-o pentru etapa următoare), plimbați-le pe ambele părți prin tava unsă, apoi adăugați peste ele șalotele curățate și înjumătățite (câte o jumătate de șalotă pe fiecare cotlet), presărați frunzele de mentă, adăugați în tavă crenguța de cimbru, puneți printre bucățile de carne cățeii de usturoi. Turnați restul de marinadă în tavă, sigilați tava cu folie de aluminiu, apoi dați-o la cuptorul în prealabil preîncălzit la 180 – 190˚C, vreme de un ceas.

204

Când sună cuptorul, întoarceți cotletele cu susul în jos (upside down, cum ar zice prietenii mei bloggeri culinari cosmopoliți), acoperiți din nou tava cu folia de aluminu și mai lăsați-o încă 30 – 40 de minute la cuptor.

205

Scoateți folia, întoarceți din nou cotletele și rumeniți-le, tot în cuptor, câte 7 – 8 minute pe fiecare parte, timp în care excesul de bere se poate evapora în liniște.

După ăst pas, cotletele sunt numai bune de mâncat. Nu sunt uscate, nici ațoase, doar suculente, rumene și apetisante.

207

Ca să nu se simtă singure, adăugați lângă ele o bucată de mămăligă fierbinte (polenta, pentru cei care au emigrat devreme la “Italea” și n-au apucat să guste mămăliga strămoșească), peste care turnați generos câteva linguri de sos de ciuperci, de ăsta, ori de ăsta. Sau chiar de ăsta.

206

208

209

Dacă vă displace varianta mămăligară, puteți încerca cu o garnitură de cartofi piure alături de care puteți adăuga fie gogoșari, fie castraveți murați, fie ambele.

Și nu uitați să umpleți paharul adiacent cu un vin roșu, taninos, din recolta anului precedent.

210

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “Cotlete de porc, mămăligă, sos cu brânză și ciuperci

 1. Pingback: Cotlete de porc, mămăligă, sos cu brânză și ciuperci – Bacau Expres

 2. Pingback: Sos de ciuperci champignon proaspete cu brânză albastră și smântână | Food and beyond…

 3. Pingback: O friptură de porc pentru o masă festivă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.