Cotlete de porc la cuptor, cușcuș și ciuperci cu puțină leurdă

200

În această perioadă a anului, carnea de porc și ciupercile au cam același preț. Am găsit cotlet de porc dezosat, fasonat, la 18 lei/kg (s-ar putea să găsiți și mai ieftin) și ciuperci champignon proaspete, la 12 lei/kg (dar prin alte zone puteți da și mai mult pe ele). Ca să nu fie supărare, am luat și de unele, și de altele, apoi le-am combinat cum m-am priceput.

Ce vă trebuie?

Pentru friptură:

  • 3 felii de cotlet de porc de 1,5 cm grosime (se socotește câte una de persoană);
  • 1 – 2 lingurițe de condiment “Jerk Spice”;
  • 3 – 4 lingurițe de sos Worcestershire;
  • 5 – 6 frunzulițe de salvie;
  • 6 căței de usturoi necurățați, zdrobiți ușor cu latul cuțitului;
  • 75 g de unt cu 82% grăsime (din care jumătate pentru uns tava);
  • 100 – 150 mL vin roșu sec, de calitate;
  • Piper mixt proaspăt râșnit – după gust (sau poate chiar lipsi).

Pentru cușcuș:

  • 300 g cușcuș;
  • 400 mL apă adusă la fierbere.

Pentru ciupercile sotate:

Vezi toată povestea aici.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 190 – 200 ˚C;
  • Cu jumătate din cantitatea de unt ungeți o tavă în care să vă încapă toate bucățile de carne, fără să se jeneze reciproc (ca să nu vă chinuiți, puneți bucata de unt în tavă, introduceți tava în cuptorul fierbinte, lăsați-o 1 minut, apoi scoateți-o și mișcați în așa fel tava, încât untul topit să-i acopere uniform fundul);
  • Asezonați bucățile de cotlet cu puțin piper, apoi frecați-le cu amestecul de Jerk Spice și salvie și ungeți-le cu sos Worcestershire;
  • Puneți bucățile de carne în tavă, așezați peste ele câte doi căței de usturoi și câte o bucățică din untul rămas, apoi turnați în tavă vinul roșu;
  • Acoperiți tava cu o foaie de copt în prealabil bine umezită și apoi stoarsă;
  • Dați tava la cuptor pentru 40 de minute, după care întoarceți carnea, completați eventual lichidul din tavă cu puțină apă, acoperiți tava din nou cu foaie de copt udată și stoarsă și dați-o din nou la cuptor pentru încă 25 – 30 de minute;
  • Îndepărtați foaia de copt și lăsați friptura neacoperită la cuptor încă 10 – 15 minute;
  • Stoarceți usturoiul din coajă pe feliile de cotlet – în acest moment carnea e bună de pus pe masă.

Garnitura de cușcuș se prepară extraordinar de simplu:

  • Puneți cușcușul într-un castron, turnați peste el apa adusă la fierbere, apoi acoperiți castronul;
  • După 5 minute, timp în care cușcușul absoarbe apa, afânați-l cu o furculița, astfel încât acesta să devină pufos. După ce-l puneți în farfuriile de servire, puteți turna peste el câteva linguri din sosul rămas în tava în care ați pregătit friptura. N-o să regretați.

Despre vin, ce să vă spun? Cutuma spune că se bea același sortiment de vin pe care l-ați folosit la prepararea fripturii. Eu am respectat-o. Ceea ce vă doresc și vouă.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.