Cotlete de porc în sos de cidru cu mere și piure din cartofi copți

100

Dacă pentru a realiza anumite preparate este necesară cunoașterea temeinică a unor tehnici și proceduri culinare, pentru altele este suficient să urmezi, pas cu pas, câteva instrucțiuni simple, capabile să le execute oricine. Preparatul descris mai jos se încadrează în cea de a doua categorie. Deși după denumire par a fi o chestie extrem de sofisticată, aceste cotlete de porc în sos de cidru se pregătesc destul de ușor, într-un timp rezonabil – din cele 2 ore necesare gătirii, mai bine de o oră și jumătate nu aveți decât să păziți cuptorul. Am pregătit doar două porții (atâtea vă ies din cantitățile indicate de ingrediente), dar asta nu înseamnă că nu puteți realiza mai multe, multiplicând corespunzător cantitățile (nu și timpii ori temperaturile de gătire 😉 ).

Ce vă trebuie?

Pentru friptură:

 • 2 felii de cotlet de porc dezosat (100 – 150 g bucata);
 • 1 măr;
 • 4 căței de usturoi;
 • 1 mini-ardei iute;
 • 2 lingurițe sos Worcestershire;
 • 2 linguri sos de soia;
 • 250 mL cidru de mere;
 • 1 lingură de ulei vegetal;
 • Un strop de piper mixt proaspăt râșnit.

Pentru piure:

 • 4 cartofi albi potriviți ca mărime;
 • 50 – 60 g unt;
 • Un praf de sare (după gust).

Cum procedați?

Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C, apoi așezați pe grătar cartofii în prealabil spălați, dați prin sare și înveliți în folie de aluminiu (mai multe detalii despre cartofii copți în cuptor găsiți aici) – or să fie copți cam într-un ceas și jumătate.

Dacă porcul căruia i-ați extras cotlete a fost ceva mai în vârstă, frăgezirea cotletelor este indicată: înveliți-le în folie alimentară și bateți-le cu ciocanul de șnițele pe ambele părți. Nu trebuie să le subțiați prea tare, ca să puteți citi ziarul prin ele.

Odată frăgezite, pregățiți-le pentru cuptor: asezonați-le cu piper, sos Worcestershire și sos de soia. Masați-le ca să pătrundă bine sosurile în ele, lăsați-le să se odihnească 10 minute, apoi puneți-le într-o tavă unsă în prealabil cu ulei vegetal. Ca să nu se usuce la cuptor, întoarceți-le prin tavă, astfel încât să “prindă” ulei pe ambele fețe.

Dați carnea la cuptor (200 ˚C) pentru câte 10 minute pe fiecare parte.

Între timp zdrobiți ușor cățeii de usturoi cu latul cuțitului (nu-i musai să-i curățați), tăiați în jumătate pe lungime ardeiul și scoateți-i semințele (ori ba, dacă vreți ceva mai picant decât picant); spălați mărul, feliați-l și îndepărtați cotorul și sâmburii.

Dupa ce s-au rumenit frumos cotletele pe ambele fețe, puneți în tavă feliile de măr, usturoiul, ardeiul iute, stropiți totul din belșug cu cidru și acoperiți tava cu folie de aluminiu. Dați-o din nou la cuptor pentru 50 – 60 de minute, cam pe la jumătatea timpului întorcând bucățile de carne.

Dacă v-ați încadrat în timpii pe care vi i-am indicat, carnea o să fie gata simultan cu cartofii, a căror transformare în piure este simplă, dar dureroasă dacă nu vă pricepeți la manipularea cartofilor fierbinți.

Aceștia trebuie scoși din folia de aluminiu, tăiați în jumătate, apoi goliți de conținutul fierbinte într-un bol încăpător. Aici mai vine pus untul, sarea și apoi totul se pasează bine cu furculița. Opțional, mai puteți adăuga pătrunjel verde ori ceapă verde (ambele tocate mărunt), sau chiar jumări.

Cotletele o să iasă ușor dulcege, iar merele or să fie ușor picante, o combinație agreabilă. Dacă simțiți nevoia de acru, încercați niște murături.

Eu am testat murăturile asortate puse acum două săptămâni. Castraveții sunt OK, la fel gogonelele rosé. Conopida și gogonelele verzi mai au puțin și sunt murate corespunzător și ele.

Și dacă tot nu sunteți mulțumiți de combinația de dulce – picant – acru, încercați s-o îmbunătățiți cu ceva amărui-taninos, un Merlot sec, de exemplu.

S-aveți poftă și să ne revedem sănatoși!

3 thoughts on “Cotlete de porc în sos de cidru cu mere și piure din cartofi copți

Leave a Reply

Your email address will not be published.