Cotlete de porc în bere, la cuptor

100După cura de pește și fructe de mare pe care am făcut-o în scurta vacanță (de numai 14 zile 😉 ) petrecută în insula Kos, m-a apucat brusc dorul de mâncare nesănătoasă. Așa că am pregătit repejor niște cotlete de porc împresurate cu niște cartofi țărănești și un castron mare de salată de sezon, pe care le-am stropit din belșug cu bere. Atât la propriu, cât și la figurat. Am reluat o rețetă mai veche pe care am mai schimbat-o pe ici, pe colo. În plus, am redus mult timpii de pregătire, fără a face însă rabat la calitatea produsului generat.

Ce vă trebuie?

  • 400 g cotlet de porc dezosat, feliat subțire (5 felii de cotlet);
  • 1 linguriță de piper verde zdrobit;
  • 1 linguriță de sare afumată;
  • 5 lingurițe (câte 1 pentru fiecare cotlet) de sos Worcestershire;
  • 6 – 7 căței de usturoi necurățați, zdrobiți ușor cu partea laterală a lamei cuțitului;
  • 2 + 3 linguri de ulei din sâmburi de struguri;
  • 100 – 150 mL bere brună (Silva).

Pentru garnitură:

  • 600 g cartofi roz (5 – 6 cartofi de mărime medie);
  • 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri;
  • 4 – 5 fire de ceapă (numai partea verde);
  • Sare și piper, după gust.

Pentru salată:

  • 3 – 4 roșii (am folosit “roșii” galbene, roșii, roz și negre);
  • ½ castravete de seră;
  • 10 – 15 măsline Kalamata;
  • 4 – 5 fire de ceapă roșie verde;
  • Câteva frunze de rucola;
  • Ulei de măsline, oțet balsamic, sare – după gust.

Cum procedați?

  • Presărați bucățile de cotlet cu piper verde și sare afumată, pe ambele părți. Presați ușor mirodeniile ca să pătrundă în carne;
  • Ungeți bucățile de cotlet cu sos Worcestershire și lăsați-le la odihnă 10 – 15 minute;
  • Într-o tigaie antiaderentă prăjiți la foc iute bucățile de cotlet în 2 linguri de ulei vegetal bine încins, câte 2 minute pe fiecare parte;
  • Treceți bucățile de cotlet astfel rumenite într-o tavă încăpătoare pe care ați uns-o cu restul de ulei;
  • Aduăgați pe bucățile de cotlet câțeii de usturoi și turnați berea în tavă;
  • Acoperiți tava cu o foaie de hârtie de copt în prealabil îmbibată cu apă și apoi stoarsă;
  • Dați tava la cuptorul (preîncălzit dinainte la 200˚C) pentru circa 1 h – după 30 de minute întoarceți bucățile de cotlet pe partea cealaltă și reumeziți foaia de hârtie de copt.

Garnitura:

  • Fierbeți în apă cu sare cartofii în coajă (cam 15 – 20 de minute de când începe să clocotească apa);
  • După ce s-au răcit cât de cât, curățați cartofii de coajă și tăiați-i în bucăți mari;
  • Rumeniți cartofii în 2 linguri de ulei, la foc mediu, timp de 4 – 5 minute;
  • Adăugați ceapa verde tăiată inele, potriviți de sare și piper și mai rumeniți-i încă 4 – 5 minute.

Salata:

  • Tăiați roșiile în cuburi mari, ceapa și castravetele în rondele;
  • Adăugați măslinele și rucola, amestecați și asezonați cu ulei și oțet balsamic după gust (potriviți gustul de sare abia înainte de servire).

Nu vă mai rămâne decât să vă puneți în farfurie cotletele, garnitura și salata. Peste cotlete puteți pune niște sos din tavă și puteți stoarce usturoiul copt. Dacă tot le-ați făcut în bere (cotletele, că despre ele este vorba în propoziție), le puteți acompania cu aceeași băutură. Rece, cu guler și “consumată” responsabil.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.