Cotlete de porc cu vin rosé și lămâie

Ca să pregătești niște cotlete de porc nici uscate, nici ațoase, nici fade ai nevoie de ceva timp: frăgezești carnea într-o marinadă timp de câteva ceasuri, apoi o dai la cupor încă pentru o oră sau două. Dacă te grăbești, ai cotletul în 10 minute în farfurie: cam uscat și cam fără textură, după ce-ai bătut bine carnea cu ciocanul pentru șnițele și apoi ai aruncat-o pe plita încinsă ori pe grătar.

Între lent dar savuros și ultrarapid dar mâncabil, vă propun a treia cale: degrabă și gustos. Nu durează mai mult de 20 de minute.

Ce vă trebuie?

  • 4 felii de cotlet de porc fasonat, fără os, groase cam de 1,2 – 1,5 cm;
  • 200 mL vin rosé demisec – Caloian de Oprișor, de exemplu;
  • 1 – 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri;
  • ½ lămâie;
  • 1 linguriță de piper negru cu lămâie;
  • Sare marină proaspăt rășnită – după gust.

Cum procedați?

Ștergeți bine cotletele cu șervete absorbante și asezonați-le pe o parte cu sare și cu piper negru cu lămâie.

101

Așezați cotletele pe partea condimentată într-o tigaie încăpătoare în care ați încins bine uleiul.

102

Asezonați cotletele și pe partea cealaltă și rumeniți-le la foc iute cam 2 – 3 minute, apoi întoarceți-le pe partea opusă și mai rumeniți-le încă alte 2 – 3 minute.

103

Stingeți cu vinul rosé, micșorați flacăra la “mediu”, acoperiți tigaia cu un capac și lăsați cotletele să fiarbă înăbușit cam 3 – 4 minute.

104

105

Întoarceți-le pe partea opusă, stoarceți zeama de lămâie peste ele și puneți jumătatea de lămâie stoarsă între feliile de cotlet. Mai înăbușiți carnea încă 2 – 3 minute, apoi îndepărtați capacul și lăsați lichidul să se evapore încă 3 – 4 minute. Nu uitați ca să mai întoarceți încă o dată feliile de cotlet, cam pe la jumătatea acestui ultim interval de timp.

106

107

108

109

Se pot servi garnisite cu un piure de conopidă ori alături de niște tocană de ghebe. Ca să fac economie la poze, eu le-am pus pe toate într-o singură farfurie.

110

Merg însă și cu niște ciuperci champignon brune feliate subțire, apoi trase la tigaie într-un strop de ulei preț de 6 – 8 minute și aromate la final cu niște mărar verde proaspăt tocat.

111

112

113

114

115

116

117

Dacă v-a mai rămas vreun pahar de Caloian de Oprișor, îl puteți introduce și pe el în decor.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Cotlete de porc cu vin rosé și lămâie

  1. Pingback: O friptură de porc pentru o masă festivă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.