Cotlete de porc cu sos de smântână şi garnitură de cartofi cu ceapă verde la cuptor

100

O masă simplă, nepretenţioasă, cum ar fi un prânz sau o cină luată mai devreme, în doi.

Ce vă trebuie?

  • două cotlete de porc dezosate;
  • 2 linguri ulei de măsline;

Pentru sos:

  • 100 g ciuperci champignon proaspete;
  • 2 – 3 fire de ceapă verde;
  • 200 mL smântână de gătit (32% grăsime);
  • 150 mL vin spumant alb sec sau demisec;
  • sare şi piper;

Pentru garnitură:

  • 4 – 6 cartofi albi potriviţi;
  • 2 – 4 fire de ceapă verde;
  • sare şi piper;

Cum procedaţi?

  • Prăjiţi în ulei cotletele în prealabil spălate şi uscate pe un şervet absorbant, la flacără medie, câte 3 – 5 minute pe fiecare parte (în funcţie de grosimea cotletelor).
  • Adăugaţi ceapa verde tăiată rondele şi căliţi circa 1 minut.
  • Asezonaţi cotletele cu sare şi piper şi adăugaţi ciupercile tăiate felii. Mai căliţi 2 minute la flacără mică spre medie, cu tigaia acoperită.
  • Stingeţi cu vinul spumant.
  • Lăsaţi tigaia acoperită să fiarbă uşor timp de 15 minute, amestecând sporadic.
  • Adăugaţi smântâna, potriviţi sosul de sare şi piper, daţi un clocot şi mai lăsaţi să fiarbă încet 4 – 5 minute.
  • La final adăugaţi câteva inele de ceapă verde.
  • Pentru garnitură fierbeţii cartofii în coajă timp de 15 minute în apă cu sare. Curăţaţi cartofii, tăiaţi-i rondele şi aşezaţi-i în straturi într-o tavă antiaderentă unsă cu ulei. Asezonaţi cu sare şi piper şi presăraţi cu rondele de ceapă verde.
  • Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi daţi la cuptorul preîncălzit la 200°C.
  • După 20 de minute îndepărtaţi folia şi lăsaţi să se rumenească uniform cartofii (cam 15 minute), amestecând din când în când (sau scuturând tava).
  • Turnaţi sosul de ciuperci fierbinte peste cotlet şi peste garnitură, ornaţi cu inele de ceapă verde, feliuţe de champignon şi piper mozaic.

Poftă bună, alături de nelipsitul pahar de vin roşu sec!

Să ne revedem sănătoşi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.