Cotlete de porc cu sos de muștar

Un preparat executat în septembrie 2012, pe vremea când încă nu se conturase ideea acestui blog, rețeta publicând-o, cu pozele aferente, pe Facebook. Am păstrat exact exprimarea de acum 10 ani, comentariile recente fiind scrise cu italice. Am încercat să mai îmbunătățesc calitatea pozelor, dar atâta s-a putut.

Ce vă trebuie?

  • 400 g cotlet de porc dezosat (2 felii)
  • 2 linguri de făină albă
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de unt
  • 50 mL whisky sau coniac
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de muștar de Dijon
  • 200 mL smântână de gătit (minim 32% grăsime)
  • Sare și piper – după gust

Pentru garnitură:

  • 4 cartofi albi potriviți
  • ½ ceapă albă sau galbenă
  • 2 – 3 căței de usturoi
  • 100 g brânză Mozzarella
  • 1 lingură de ulei vegetal pentru prăjit

După Kaufland au început să apară rețete și în ofertele (pe care le găsesc îndesate în cutia poștală) de la Lidl și, mai nou, Billa (ăsta este un lanț austriac de magazine care a dispărut din România în 2015, magazinele fiind preluate de Carrefour).
Întrucât a părut ceva interesant, am păstrat-o, iar astăzi am preparat-o. În mare, am urmat indicațiile lui Chef Giuseppe. (nu este o rețetă originală, doar o preluare a uneia realizate de chef Giuseppe Daddio)

_101

Am utilizat două cotlete de porc dezosate, pe care le-am bătut bine (învelite în folie de plastic), până au ajuns la diametrul unei farfurii întinse obișnuite.

_102

Am pregătit un amestec de făină albă, boia dulce, sare și piper, …

_103

… în care am tăvălit cotletele, …

_104

… pe care le-am rumenit apoi în ulei de măsline, ….

_105

… câte 3 minute pe fiecare parte. Fiind mari, am prăjit fiecare bucată separat.

_106

În uleiul rămas am călit ½ ceapă tăiată fideluță, …

_107

… trei căței de usturoi curățați și feliați …

_108

_109

… după care am stins cu 75 mL de Jack Daniels, am turnat o cutie de smântână pentru gătit de 200 mL (La Dorna, cu 32% grăsime) și câteva frunze de busuioc proaspăt, tocate mare.

_110

_111

Am pus cotletele în sos, …

_112

și am adăugat 2 linguri de muștar de Dijon (de care sincer uitasem).
După încă un clocot le-am luat de pe flacără (n-am mai adăugat apă, și nici nu le-am mai fiert în sos întrucât arătau suficient de apetisante și așa).

_113

Dacă partea de cotlete cu muștar este preluată ad litteram din oferta de la Billa, garnitura este contribuție proprie.

Pentru garnitură se iau 4 cartofi potriviți și se fierb în coajă (nu prea mult, ca să nu se sfărâme).

_114

Se curăță o jumătate de ceapă și 2-3 căței de usturoi. Ceapa se taie fideluță și usturoiul felii.

Se dau prin răzătoarea mică 100 g brânză Mozzarella.

_116

Se călește ceapa până devine aurie, se adaugă usturoiul și se mai lasă 30 de secunde.

_117

Se adaugă cartofii, se potrivesc de sare și piper.

_118

Când cartofii sunt rumeniți se adaugă brânza rasă, și se mai lasă pe flacără până când aceasta se topește.

_119_120

_121

Puteți combina acest fel cu un Merlot sau Cabernet Sauvignon (sec evident!).

_100

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.