Cotlete (de porc) cu piure (de cartofi)

100

Nu mi-am propus să vă învăț cum să gătiți. Cel puțin nu în acest articol. Vreau doar să vă arăt că puteți realiza un prânz decent în cel mult o jumătate de oră, fără semipreparate, fără caserole încălzite la microunde și fără să vă spetiți robotind prin bucătărie. Chiar dacă nu este cel mai sănătos meniu, cu siguranță este mult mai puțin nociv decât un meniu Big Mac, o șaormă de Dristor cu de toate, sau chiar decât renumita ceafă de porc la grătar cu cartofi prăjiți.

Ce vă trebuie?

Dacă sunteți doar doi, aveți nevoie de

  • 2 cotlete de porc fasonate (fără grăsime, fără os), groase de circa 12 – 13 mm și cântărind cam 120 – 140 g bucata;
  • 4 cartofi (albi sau roșii), în total nu mai mult de 350 – 450 g;
  • 3 – 4 lingurițe de sos Worcester;
  • 50 mL vin alb, sec;
  • 1 lingură de ulei vegetal (preferabil din sâmburi de struguri);
  • 20 g unt;
  • 50 mL lapte (degresat sau cu 3,5% grăsime);
  • 1 lingură de smântână sau 2 linguri de iaurt gras (10% grăsime);
  • sare și piper după gust;
  • ceva verdețuri pentru decor (fire de arpagic, frunze de pătrunjel, ce aveți la îndemână).

Cum procedați?

  • Mai întâi asezonați cotletele cu sare și piper, turnați pe fiecare parte a fiecărui cotlet sosul Worcester, masați bine și lăsați-le să se marineze la temperatura ambientală (20 – 22 ˚C);
  • Curățați cartofii, tăiați-i în cuburi de circa 1 – 1,5 cm și fierbeți-i în apă cu sare vreme de  15 – 20 de minute;
  • Scurgeți apa în care au fiert cartofii, adăugați untul, laptele și smântâna/iaurtul, potriviți de sare și pasați totul până când obțineți un piure;
  • Între timp încingeți uleiul într-o tigaie neaderentă și aruncați în ea cotletele marinate;
  • Prăjiți cotletele la foc mediu spre mare, cu tigaia acoperită, câte 4 minute pe fiecare parte, întorcându-le fără să le înțepați;
  • Adăugați eventuala marinadă rămasă, vinul și mai căliți la foc iute feliile de cotlet încă 1 minut pe fiecare parte (sau ceva mai mult, până când se evaporă vinul și carnea este frumos rumenită). [Pregătit în acest mod, cotletul rămâne fraged și suculent.]

Nu mai rămâne decât să combinați în farfurie cotletul, piureul, verdețurile decorative. Ca tacâmul să fie complet mai aveți nevoie de o salată asortată de roșii-ceapă-castraveți (pe care o puteți încropi cât fierb cartofii pentru piure), sau – mai bine – niște castraveciori cornichon murați (asta înseamnă conservați în saramură, nu în oțet – cum sunt cei pe care îi găsiti în magazine). Merge musai și un pahar de vin, nepretențios, un Merlot autohton, de exemplu.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

5 thoughts on “Cotlete (de porc) cu piure (de cartofi)

  1. Pingback: Cotlete (de porc) cu piure (de cartofi) | Bacau Expres

  2. Pingback: Reindeer leg steaks – Friptură de ren | Food and beyond…

  3. Pingback: Piept de pui cu gnocchi în sos roșu | Food and beyond…

  4. Pingback: Cotlete de porc cu os și șorici coapte în bere | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.