Cotlete de porc cu os și șorici coapte în bere

Dacă știți să vă alegeți bucata de cotlet, s-o tăiați la grosimea corespunzătoare, s-o combinați cu aromele ce-i lipsesc și s-o gătiți cu grijă, nu o să puteți să vă mai mofturiți cu expresii gen “tot ceafa-i mai bună”.

  1. Alegeți cotletul nefasonat, adică cu tot cu os, slănină și șorici (sau șoric).
  2. Tăiați-l (ori rugați măcelarul să execute această operațiune) în felii nici prea groase, dar nici prea subțiri (vedeți mai la vale dimensiunea optimă).
  3. Fezandați-l, marinați-l, băițuiți-l – cum vreți să ziceți – fără grabă. Cel mai bine pregătiți de azi carnea pe care o veți mânca mâine.

101

Cam astea ar fi sfaturile la modul general. Detaliile urmează.

Ce vă trebuie?

  • 4 felii de cotlet de porc cu os, slănină și șorici, groase cam de 1,5 cm (câte una de porție);
  • 2 – 3 crenguțe de rozmarin verde;
  • 200 + 300 mL bere brună cu 7 – 7,5% alcool;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline aromatizat cu busuioc;
  • Sare marină și piper negru proaspăt râșnit – după gust.

Cum procedați?

Se crestează cam la 1 cm distanță șoriciul și slănina de pe cotlete (asta ca să nu se deformeze bucățile de carne), apoi se asezonează, pe ambele părți cu sare și piper. Se presează ușor ca să adere mai bine condimentele. Se adaugă o crenguță de rozmarin, se acoperă cotletele cu bere și se dau la rece pentru 1 ½ h (se pot lăsa și peste noapte că nu pățesc nimic, ba dimpotrivă).

102

103

104

Se unge o tavă cu puțin ulei (1 lingură), cu restul stropindu-se cotletele așezate frumos în tavă.

105

Se presară rozmarin verde peste fiecare bucată de cotlet și se toarnă în tavă restul de bere (cca 300 mL).

106

111

Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncălzit la 200 ˚C. Se lasă o oră, apoi se întorc feliile de cotlet pe partea opusă.

107

108

Se mai lasă la cuptor încă 30 de minute tava acoperită, apoi se scoate folia de aluminiu și se lasă cât să scadă sosul de bere și să se rumenească bucățile de cotlet – asta însemnând circa 15 – 20 de minute, timp în care le mai răsturnați o dată pe partea opusă.

109

Cel mai bine merg garnisite cu piure de cartofi clasic, peste care puteți turna și niște sos din tava în care ați meșterit cotletele. Dacă-i sezonul, puteți alătura și o salată cu roșii, castraveți, ridichi, salată verde și ceapă (tot verde). Dacă nu-i, încercați niște castraveți murați în saramură.

100

Cum bucata de cotlet părea cam mică, i-am adăugat și ceva friptură de porc mistreț rămasă din ziua anterioară.

110

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Cotlete de porc cu os și șorici coapte în bere

  1. Pingback: Friptură din pulpă de porc mistreț | Food and beyond…

  2. Pingback: Cotlete de porc cu os și șorici coapte în bere | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.