Cotlete de porc cu ciuperci și Mozzarella

Aici ar trebui să vă spun o poveste despre cât de mult pierd cei care care fac nazuri când aud de cotlet de porc – ba că-i prea uscat, ba că n-are niciun gust, ba ca nimic nu se compară cu o ceafă de porc. Nu v-o spun, că deja m-am plictisit repetând-o, cu siguranță o s-o găsiți dacă frunzăriți puțin paginile astea.

În caz că nu v-ați prins, cantitățile sunt pentru două porții.

_101

_114

Ce vă trebuie?

  • 2 felii de cotlet de porc, groase cam de 1,5 – 2 cm (pot fi și cu os);
  • 2 lingurițe de sos Worcester;
  • 4 lingurițe de muștar de Dijon;
  • Sare marină și piper mixt proaspăt râșnit – câte o pișcătură (din fiecare) pentru fiecare față a fiecărui cotlet;
  • 1 lingură de ulei vegetal (floarea-soarelui, sâmburi de struguri);
  • 30 g unt cu minim 80% grăsime;
  • 100 g brânză Mozzarella;
  • 1 – 2 pălării de ciuperci champignon;

Pentru sos:

  • 1 cutie mică (75 g) pastă de tomate cu 24 – 28% s.u. (substanță uscată);
  • 4 – 5 frunze de busuioc proaspăt;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Prepararea acestor minunate cotlete implică două etape de gătire: prima în tigaie, pe flacără și a doua, în cuptor. Așa că puneți mâna și preîncălziți cuptorul, undeva la 180 – 200 ˚C.

După ce ați tamponat carnea cu șervete umede, puneți-o între două bucăți de folie alimentară și bateți-o bine cu ciocanul de șnițele, până îi dublați suprafața și îi reduceți corespunzător grosimea la circa 5 mm.

_102

_103

Asezonati bucățile de cotlet cu sare, piper, sos Worcester, apoi ungeți-le pe ambele părți cu muștar dijonez (sau măcar tecucean, dar să fie din cel mai picant, nu dulce sau “fin”).

_104

_105

Puneți untul la încins în tigaie. Nu de unul singur, că face urât, ci împreună cu uleiul.

_106

În grăsimea încinsă, rumeniti cotletele pregătite ca mai sus, la foc mediu, câte 2 minute pe fiecare parte.

_107

_108

Scoateți cotletele bine scurse de grăsime din tigaie și puneți-le la îndemână până când pregătiți sosul de roșii.

_109

_110

Luați un castron, răsturnați în el conținutul conservei de pastă de tomate, adăugați-i busuiocul rupt în bucăți mici, asezonați cu sare și piper și turnați deasupra grăsimea care v-a rămas în tigaie de la prăjirea cotletelor. Amestecați viguros, chinuindu-vă să obțineți o emulsie cât de cât stabilă. Dacă nu vă iese, nu-i mare nenorocire, se ocupă cuptorul de omogenizare.

_111

_112

_113

Așezați cotletele într-o tavă și acoperiți-le generos cu un strat gros din sosul pe care tocmai l-ați încropit.

_116

_117

Peste sos puneți felii de Mozzarella, cât să acopere cotletele. Feliile de Mozzarella nu trebuie să fie prea groase. Dacă au vreo 0,5 cm, e în regulă.

_115

_118

Peste stratul de brânză presărați feliile de ciuperci, tăiate cam la 3 – 4 mm grosime. Dacă rămâne un excedent de ciuperci, puneți-le în tavă printre cotlete.

_119

Băgați tava în cuptorul preîncălzit și țineți-o acolo cam 30 – 35 de minute. La jumătatea timpului puteți să întoarceți tava.

_120

_121

Se împacă bine cotletele astea cu un piure de legume sau cu niște cartofi la tavă făcuți după o rețetă mai specială. Am să v-o zic și pe asta, dar nu chiar în acest moment.

_122

Și mai merge pe lângă ele și un pahar de Pinot Noir. Încă oscilez dacă să fie sec sau doar demisec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Cotlete de porc cu ciuperci și Mozzarella

  1. Pingback: Cartofi la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.