Cotlete de iepure înăbușite în vin

Renumitul producător Agricola Internațional (din Bacău, da?), cunoscut pentru produsele sale avicole, dar și pentru celebrul Salam de Sibiu, după ce și-a lichidat magazinele proprii din motive de nerentabilitate, face mai nou și distribuție:

_101

Am găsit în supermarket aceste cotlete de iepure aduse din Ungaria. O să ziceți că-s scumpe. Sau că-s prea mici/puține pentru prețul ăsta.

Mie nu mi s-au părut nici puține, nici mici, nici scumpe. Mi s-a părut în schimb că metoda de gătire sugerată pe ambalaj este cam prea lungă: 2h 10’.

Așa că m-am hotărât s-o scurtez. Două porții au fost gata, cu tot cu marinare, în mai puțin de o oră. Fără să mă coc lângă cuptor, lucru mare în luna numită popular Cuptor.

Ce vă trebuie?

  • 5 cotlete de iepure, cu os (cca. 300 g);
  • 1 linguriță sos Worcester;
  • 1 – 2 lingurițe rase piper negru cu lămâie;
  • 2 – 3 linguri ulei de măsline;
  • 200 mL vin alb sec sau demisec.

Cum procedați?

Ștergeți cotletele cu șervete absorbante și îndepărtați apa în exces.

_102

Adăugați sosul Worcester, piperul cu lămâie și uleiul de măsline, apoi masați bine cotletele, lâsându-le să se odihnească la rece vreo jumătate de oră.

_103

_104

Încingeți o tigaie antiaderentă (fără ulei sau alte grăsimi) în care rumeniți, la foc iute, cotletele de iepure, câte 3 minute pe fiecare parte. În timpul rumenirii, țineți tigaia acoperită cu un capac. Nu de alta, dar să nu munciți mai mult la curățat aragazul și pereții decât la pregătit mâncarea.

_105

_106

Stingeți cotletele rumenite cu un pahar de vin (folosiți un vin de calitate, nu unul pe care nu l-ați da nici măcar la musafiri), micșorați flacăra aragazului, acoperiți din nou tigaia și înăbușiți carnea, întorcând-o sporadic de pe o parte pe alta, cam 10 – 15 minute. Dacă vi se pare că rămâne prea puțin lichid în tigaie, mai adăugați apă, dar nu prea multă.

_107

Scoateți capacul, dați focul la mediu și lăsați să se evapore lichidul 5 – 6 minute, sau până când rămâneți în tigaie cu puțin sos gros, caramelizat.

_108

_109

Cât timp se gătește carnea, vă puteți ocupa de salată și de garnitură. Eu am sărit faza cu garnitura, folosind în acest scop o frittata de cartofi rămasă din ziua anterioară. Am încropit totuși o salată cu ce-am avut la îndemână: roșii, castraveți, ceapă verde, măsline Kalamata. Am dress-o (de la dressing) cu niscaiva oregano, ulei de măsline și-un strop de sare.

_111

_110

Vinul de însoțire: un Merlot rosé demisec bine frapat. Sau asociați carnea cu vinul pe care l-ați folosit la gătit (dacă v-a mai rămas, bineînțeles).

_112

_113

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.