Cotlet de porc teriyaki cu tarhon verde și usturoi nou

206

Aveam niște oaspeți veniți de la drum lung și niște cotlete de porc proaspăt cumpărate… Cam așa ar începe povestea. N-aveam timp și nici dispoziție să fac ceva la cuptor (afară erau totuși 28 – 30 ˚C), dar nici n-am vrut să-mi stric blazonul cu un banal cotlet la grătar cu cartofi pai 😉 . Așa că am încropit ceva ad-hoc, cu vreo două ingrediente proaspete, de sezon: usturoi nou și tarhon verde. Care au făcut casă bună cu sosul Teriyaki și cotletele de porc. N-am apucat să ilustrez toate etapele, trebuind să mă mișc repede, în ciuda faptului că am avut și ajutoare de excepție pentru operațiile mai complexe, cum ar fi curățarea usturoiului, de exemplu 🙂 .

Ce vă trebuie?

  • 6 felii de cotlet de porc fasonat, fără os, cam la 100 – 120 g bucata, groase de 1 – 1,2 cm;
  • ½ linguriță de piper mozaic proaspăt râșnit;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • 6 – 8 căței mici de usturoi nou;
  • 12 – 15 frunze de tarhon proaspăt (cam cât rupeți de pe o jumătate de fir);
  • 200 mL vin alb sec (un Sauvignon Blanc de Murfatlar, de exemplu);
  • 12 lingurițe de sos Teriyaki.

Pentru marinadă:

  • 3 lingurițe de sos Worcestershire;
  • 3 lingurițe de sos Teriyaki;
  • 6 lingurițe de sos de soia “light” (mai puțin sărat).

Pentru garnitură:

  • 0,6 – 0,8 kg cartofi noi, ceva mai mărunți, bine spălați, fierți în coajă 10 – 15 minute (cât să intre furculița în ei), curățați și tăiați în jumătate pe lungime;
  • 2 căpățâni mici de usturoi nou;
  • 1 ceapă verde mică;
  • 10 – 12 frunze de tarhon proaspăt;
  • 1 – 2 lingurițe de boia dulce;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

  • Ștergeți bine cotletele cu șervete absorbante și asezonați-le cu piper;
  • Puneți cotletele împreună cu marinada obținută prin amestecarea celor trei sosuri (Worcestershire, Teriyaki și soia) într-o pungă resigilabilă și dați-le la rece pentru 30 de minute sau mai mult (cel mai bine ar fi să stea 2 – 3 ore);
  • Încingeți uleiul într-o tigaie antiaderentă încăpătoare, scurgeți bine cotletele de excesul de marinadă (pe care nu o aruncați) și rumeniți-le în tigaia încinsă câte 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu;
  • Turnați apoi peste cotlete restul de marinadă, adăugați usturoiul și tarhonul și lăsați să fiarbă la foc mic până când lichidul scade aproape complet (nu uitați ca la 2 minute să întoarceți carnea de pe o parte pe alta);
  • Stingeți cu vin, acoperiți tigaia cu un capac, fierbeți la foc mic cotletele încă 5 – 6 minute, îndepărtați capacul și lăsați să scadă lichidul din tigaie aproape total;
  • În acest moment întindeți pe fiecare felie de cotlet câte o linguriță de sos Teriyaki și lăsați-o în tigaie, cu partea unsă cu sos în jos, 1 – 2 minute la foc mediu;
  • Între timp ungeți și cealaltă față a cotletelor cu sos Teriyaki, întoarceți apoi cotletele și rumeniți-le încă 1 – 2 minute;
  • O să se închidă la culoare (datorită caramelizării zahărului conținut în sos), dar asta nu înseamnă că le-ați ars, așa că nu trebuie să vă sperie aspectul lor.

În paralel cu cotletele pregătiți și garnitura:

  • Luați o tigaie antiaderentă cu diametru mare și turnați în ea un strat de ulei adânc de vreo 5 – 7 mm;
  • Așezați jumătățile de cartof fiert în uleiul bine încins, într-un singur strat;
  • Asezonați cartofii cu sare, piper și boia și lăsați-i să se rumenească vreo 4 – 5 minute;
  • Adăugați apoi cățeii de usturoi curățați, ceapa curățată și tocată mărunt, frunzele de tarhon;
  • După 1 – 2 minute întoarceți cartofii și mai lăsați-i la rumenit încă 4 – 5 minute;
  • Când cartofii devin aurii scoateți-i din tigaie și scurgeți-i bine de excesul de ulei (îi puteți pune pe șervete absorbante, de exemplu).

La combinația asta de cotlete și cartofi noi s-ar potrivi și o salată ușoară de sezon (salată verde, roșii, castraveți), ori un sos răcoros (iaurt, usturoi, mentă). Ar mai merge și un pahar de Pinot Noir alături. Zic și eu.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.