Cotlet de porc la grătar

100Este binecunoscut faptul că unul dintre sporturile naţionale cele mai îndrăgite ale românilor este „ieşitul la un grătar”. Cum dă colţul ierbii şi se încălzeşte puţin afară, fumul grătarelor se vede (şi mai ales se simte) peste tot: la marginea pădurii, la marginea şoselei, pe malul râului, în spatele blocului.

Nu există limite în ceea ce priveşte prepararea pe grătar: începând cu clasicii mititei, diverse zone ale porcului (ceafa, coastele, pieptul, slana ş.a.m.d.), pastrama de oaie, cârnăciorii, pulpele de pui, frigăruile cu te-miri-ce, peştele, ciupercile, legumele, cartofii şi terminând cu pâinea, ba chiar şi mămăliga rumenite la jarul molcom.

Nefiind un expert în grătare, n-am să vă ţin acum o prelegere despre arta pregătirii grătarului. Doar un singur secret vreau să vă destăinuiesc: la grătar se merge în grupuri de cel puţin 6 persoane. Astfel probabilitatea ca unul din cei prezenţi să fie în stare să aprindă focul şi să pregătească jarul va fi diferită de zero 🙂 .

Revenind la cotlete, procuraţi-vă cotlete cu os, gata tranşate. După ce le spălaţi bine şi eliminaţi excesul de apă cu nişte şervete absorbante, asezonaţi-le, pe ambele feţe, cu puţină pudră de chilli şi piper mozaic proaspăt râşnit. Puneţi cotletele într-o pungă resigilabilă (zip-bag) şi adăugaţi în pungă, pentru fiecare cotlet, o lingură de sos de soia (ţine loc şi de sare), o lingură de sos Worcestershire şi o lingură de sherry. Eliminaţi aerul din pungă, sigilaţi punga şi frământaţi-o bine ca să impregneze bine toate feliile de carne. Lăsaţi punga la rece peste noapte şi nu uitaţi s-o luaţi cu voi a doua zi, la iarbă verde.

Când jarul este pregătit, grătarul curăţat şi frecat cu peria de sârmă, îl ungeţi cu puţină slănină, să nu vi se lipească bunătatea de carne de el, scoateţi cotletele din marinadă, scurgeţi-le bine şi aruncaţi-le pe grătar. Grijă mare, că dacă jarul este prea puternic, ori prea slab, fie se vor arde, fie se vor usca (ori vor rămâne crude în interior). Se lasă 3 – 4 minute pe o parte, se întorc şi se mai lasă încă 3 – 4 minute pe partea cealaltă. Timpul este orientativ, depinde foarte mult de intensitatea jarului şi de distanţa până la grătar. Oricum, atâta timp cât încă mai ies zemuri din carne, încă nu este făcută complet la interior. Scoateţi carnea pe un fund de lemn, presăraţi peste ea câteva frunzuliţe de busuioc sau mentă şi acoperiţi-o cu un şervet preţ de vreo 2 – 3 minute.

Pe lângă cotlete vă recomand nişte pălării de champignon rumenite tot pe grătar în care aţi presărat oareşce brânză tare rasă şi o salată din care să nu lipsească ceapa verde, castraveţii, roşiile, ridichile, salata verde sau untişorul, stropită din belşug cu ulei de măsline.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Cotlet de porc la grătar

  1. Pingback: Preparate la grătar | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.