Cotlet de porc în vin roșu

200Dacă ar fi să ne luăm după ce scrie prin presă, pe bloguri ori pe rețelele de socializare, n-ar mai trebui să mâncăm carne deloc. Carnea de vită are prea mult colesterol (uneori și cal), ori putem să ne alegem de pe urma ei cu encefalopatie spongiformă bovină (aka “boala vacii nebune”). Carnea de pui are la fel mult colesterol (în piele, în special), conține antibiotice și hormoni. Carnea de porc: colesterol, grăsimi saturate (trigliceride), trichineloză, pestă porcină. Nici cu peștele nu o scoatem la capăt – vezi povestea despre pangasius, despre care am amintit aici. Sunt mulți cei care afirmă sus și tare că mănâncă doar hrană “naturală“, “bio”, “eco” sau mai știu eu cum. Pe aceștia îi rog să aibă răbdarea necesară de a citi până la capăt cele trei articole ale lui Radu Popovici consacrate acestui subiect. Le găsesc aici, aici și aici.

De ce această introducere? Pentru că urmează “mâncare nesănătoasă”: un cotlet de porc făcut încet la cuptor, în vin roșu. Un preparat care necesită măcar cinci ore, din care două pentru marinare și încă vreo trei pentru coacere. Nu-i greu de făcut și nici de mâncat.

Ce vă trebuie?

  • O bucată întreagă de cotlet de porc cu os, fasonat (circa 800 g);
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • 20 g unt;
  • 4 – 6 căței de usturoi;
  • 2 morcovi;
  • 200 mL vin roșu sec (Cabernet Sauvignon, de exemplu);
  • 2 – 3 crenguțe de rozmarin;
  • 2 – 3 crenguțe de salvie.

Pentru marinadă:

  • ½ linguriță oțet balsamic de Modena;
  • ½ linguriță sos Tabasco verde;
  • 1 linguriță sos Worcestershire;
  • 2 lingurițe sos de soia light;
  • ½ linguriță piper verde zdrobit (nu măcinat);
  • ½ linguriță piper alb proaspăt râșnit;
  • ½ linguriță sare afumată;
  • 2 – 3 crenguțe de rozmarin;
  • 2 – 3 crenguțe de salvie.

Cum procedați?

  • Spălați bine bucata de cotlet și uscați-o cu șervete absorbante;
  • Ungeți cotletul pe toate părțile cu oțet balsamic, sos Tabasco, sos Worcestershire, sos de soia;
  • Asezonați bucata de cotlet cu sare și piper, “lipiți” pe ea crenguțele de salvie și rozmarin, apoi înfășurați-o etanș în folie alimentară (sau introduceți-o într-o pungă resigilabilă) și dați-o la rece pentru cel puțin 2 ore;
  • Curățați morcovii și tăiați-i rondele;
  • Zdrobiți ușor cățeii de usturoi cu latura unui cuțit, fără a-i curăța;
  • Preîncălziți cuptorul la 180 ˚C;
  • Ungeți o tavă cu ulei și așezați bucata de cotlet în tavă (după ce ați scos-o din folia alimentară, evident) cu partea cu os dedesubt;
  • Puneți 2 bucățele de unt pe cotlet, adăugați în tavă usturoiul, rozmarinul și salvia, apoi turnați ușor vinul peste cotlet (puneți cam 125 mL, restul o să-l adăugați mai târziu);
  • Acoperiți conținutul tăvii cu o hârtie de copt în prealabil bine umezită și apoi stoarsă;
  • Dați tava la cuptor pentru 2 ore – după 1 oră întoarceți carnea cu partea cu os în sus și schimbați foaia de copt (ori reumeziți-o pe cea veche, dacă sunteți mai economi din fire);
  • Adăugați rondelele de morcov în tavă, completați cu vin (pe care îl turnați peste carnea pe care ați întors-o din nou cu osul în jos) și mai dați la cuptor încă 30 de minute, tot cu tava acoperită cu foaie de copt umedă;
  • Scoateți acoperământul tăvii și mai lăsați-o la 180 – 200 ˚C încă 20 de minute pentru a se rumeni carnea și a se îngroșa sosul;
  • Scoateți friptura din tavă, treceți-o pe un platou și înfășurați-o în folie de aluminiu, apoi lăsați-o să nădușească sub folie 10 minute, după care carnea se poate felia ușor.

Se poate trece la servire, cu condiția ca în timpul cât a stat carnea la cuptor să fi pregătit un piure de cartofi și o pastă de leurdă cu iaurt. Modul în care aranjați farfuria depinde doar de imaginația voastră. Dacă n-o aveți la îndemână (pe imaginație), puteți apela tot la sfaturile lui Radu, pe care le găsiți aici și aici. Nu uitați de vinul aferent. Este același Cabernet Sauvignon pe care l-ați folosit la gătit. Dacă l-ați pus pe tot la friptură, încercați un Richamont de Bordeaux din recolta lui 2011, că a fost un an bun. Nu trebuie să fie de la gheață, 14 – 16˚C îi sunt suficiente.

Și dacă vă mai rămâne ceva carne, nu-I bai. O felie de friptură rece pe pâine integrală prăjită e oricând binevenită.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.