Cotlet de porc cu sos de gogoșari

Ați pus vreodată pentru iarnă gogoșari în sos de muștar? Nici eu. Asta pentru că în fiecare an mă aleg cu 2 – 3 borcane de așa ceva de pe la prieteni. (Later edit: acum aveți aici și rețeta.)

_202

Deși se pot consuma ca atare, gogoșarii aceștia se pot folosi și atunci când pregătiți o friptură la tavă. Mai ales dacă vă hotărâți să alegeți pentru friptură carne mai puțin grasă, care riscă să iasă uscată dacă n-o pregătiți în mod corespunzător. Cotletul de porc intră și el în această categorie. Fie că-l faceți pe grătar, fie în tigaie, fie la cuptor, dacă îl lăsați așa, pur și simplu, n-o să puteți obține un preparat cu care să vă puteți lăuda.

_201

Combinând însă cotletele de porc cu puțin vin alb și cu sosul de gogoșari o să vă iasă o minunată friptură la tavă, moale, suculentă și aromată. Cum sosul acesta de gogoșari n-o să-l prea găsiti prin magazine, o să trebuiască să vi-l preparați singuri, toamna, în sezonul gogoșarilor. Asta dacă n-aveți cumva și voi niște prieteni care să vă doneze și vouă câteva borcane. Iar dacă nu vă descurcați cu Google, vă recomand două articole care vă învață cum să puneți gogoșari în sos de muștar. Unul este de la Laura Laurențiu, celălalt de la Savori Urbane. Ambele sunt surse serioase și credibile.

Ce vă trebuie?

  • 2 felii de cotlet de porc cu os (groase de 1 – 1,5 cm și cântărind fiecare cam 200 g);
  • 1 borcan (440 mL) de gogoșari în sos de muștar;
  • 1 lingură de ulei vegetal;
  • 150 mL vin alb, demisec;
  • Sare afumată și piper negru – după gust;
  • 2 – 3 frunze de busuioc verde pentru decor.

Cum procedați?

Ștergeți cotletele de porc cu șervete absorbante și asezonați-le, pe ambele părți, cu sare și piper.

Preîncălziți cuptorul la 190 – 200 ˚C.

Ungeți o tavă mică (cât să vă încapă cotletele) cu ulei, așezați cotletele în tavă, apoi dați tava la cuptorul încins pentru 15 – 16 minute. La jumătatea timpului întoarceți feliile de cotlet.

_203

Turnați vinul în tavă și acoperiți feliile de cotlet cu conținutul borcanului de gogoșari în sos de muștar. Borcanul gol spălați-l și păstrați-l pentru toamna următoare.

_204

_205

Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o din nou la cuptor. Lăsați-o acolo cam o jumătate de oră, timp în care se vor fierbe/coace înăbușit și cotletele și gogoșarii.

Scoateți folia și mai lăsați tava la cuptor încă 20 – 25 de minute, până când sosul se îngroașă iar gogoșarii de pe carne încep să se rumenească.

_206

_207

Decorați cotletele acoperite cu sos de gogoșari cu câteva fire de busuioc și serviți-le cu garnitură de piure de cartofi sau cartofi prăjiți. Merge alături un pahar deFetească Regală ori de Sauvignon Blanc, demisec.

_200

_209

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Cotlet de porc cu sos de gogoșari

  1. Pingback: Cotlet de porc cu sos de gogoșari | Bacău Expres

  2. Pingback: Gogoșari în sos de muștar | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.