Cotlet de porc cu aromă de sherry

200Din când în când, un cotlet de porc suculent este binevenit. N-o fi el „healthy food” da’ ştiu că-i bun! Cotletul dezosat făcut pe grătar iese cam uscat şi cam fad. De aceea vă propun să-l mai îndulciţi puţin şi, cu puţină atenţie, iese chiar suculent.

Ce vă trebuie?

Evident, cotlete de porc. Dezosate. Câte? Socotiţi câte unul de porţie dacă ţineţi la sănătate şi/sau la siluetă. Pentru două cotlete vă mai trebuie:

  • 2 linguri sos de soia;
  • 2 linguri sos Worcestershire;
  • 2 linguri sherry;
  • ¼ linguriţă piper amestec (alb, negru, roşu, verde) proaspăt râşnit;
  • un praf de chilli (sau chiar ¼ linguriţă, dacă-l vreţi mai picant);
  • 2 linguriţe ulei din sâmburi de struguri (e bun că are punctul de fumegare suficient de ridicat).

Cum procedaţi?

  • Spălaţi cotletele şi uscaţi-le cu un prosop de bucătărie;
  • Preparaţi o marinadă amestecând bine sosul Worcestershire cu sosul de soia şi cu sherry;
  • „Însiropaţi” cotletele cu marinada, asezonaţi-le cu piper şi cu chilli, apoi lăsaţi-le 30 – 40 de minute la rece, împreună cu marinada, să aibă timp să se îmbibe bine (după acest timp, ar trebui să-şi tragă vreo 75% din marinadă);
  • Ungeţi o tigaie antiaderentă cu ulei şi încingeţi-o bine la foc iute;
  • Scurgeţi excesul de marinadă de pe cotlete (fără să le stoarceţi!) şi aruncaţi-le în tigaia încinsă;
  • Lăsaţi-le 2 – 3 minute, fără să vă mai atingeţi de ele, apoi întoarceţi-le pe partea opusă;
  • Mai lăsaţi-le încă 2 – 3 minute;
  • Luaţi tigaia de pe foc, acoperiţi-o cu un capac şi ţineţi cotletele să se înăbuşe în propriile emisii încă 1 minut.

Sunt gata de servit, cu garnitura preferată. De exemplu cu nişte legume la cuptor şi un castravecior murat.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.