Coșulețe umplute cu pastă de brânză și somon afumat

În anul de grație 2017, atât calendarul iulian, cât și cel gregorian au dat același rezultat în ceea ce privește data nașterii Mântuitorului: 16 aprilie. Drept urmare, ortodocșii, romano-catolicii și greco-catolicii (probabil și alte categorii de creștini) au sărbătorit Paștele simultan și concomitent. În plus, jocul cifrelor a făcut ca, exact după o săptămână, în Duminica Tomii, să fie celebrat și tipul care a ucis balaurul. Ocazie cu care băieții cărora familia nu le-a găsit alte apelative decât Gheorghe, George, Gigel, Gigi, Ghiță, Gyorgy, Georg, Jorge, Giorgio, Iorgos (completați voi lista) au avut încă un motiv întru sărbătorire (sărbătorire care – în zilele noastre – înseamnă mai mult mâncare & beutură, decât smerenie & rugăciune). Pentru a nu fi considerat misogin, țin să menționez că și doamnele/domnișoarele apelate Georgeta, Georgica, Geta, Getuța ș.a.m.d. au avut parte, echidistant, de faimoasa urare “Să ne trăiești cu numele!”.

Părinții mei au fost prevăzători, având grijă ca, atât eu, cât și sora mea, să avem parte de mai multe sărbători. Drept pentru care, pe lângă apelativele la modă în vremea respectivă (Lucian, Luminița), s-au gândit să mai pună câte o cratimă și câte un Gheorghe, respectiv Maria.

Ca să nu mai lungesc vorba, sar direct la concluzii (v-ați prins că este un calc după “jumping at the conclusion”): weekendul care tocmai a trecut, a fost un nou prilej de a sărbători (mâncare & beutură conform tradiției lăsate de strămoșii noștri, dacii): sâmbătă – cu prietenii, duminică – cu familia. Ziua de sâmbătă am s-o păstrez pentru altă poveste, aici mă voi referi “decât” la ziua de duminică. După lansarea chemărilor de rigoare (deși tradiția populară zice că atunci când trebuie să trăiești cu numele nu chemi oamenii la tine, ci îi primești pe cei care și-amintesc și de cel de-al doilea prenume), am stabilit ora, locul și meniul. În buna tradiție românească, am avut un meniu tipic franțuzesc: entrée + plat + dessert. Tot în buna tradiție (de data aceasta a mea personală), cât soția s-a ocupat de desert, eu, împreună cu supermarketurile din zonă, am avut grijă de primele două feluri. Pe lângă tradiționalele platouri cu cărnuri (în special de porc) și brânzeturi, la antreu am hotărât că vom avea și ceva mai deosebit. Bazat pe experiențele anterioare, descrise aici, aici și aici,am pregătit niște coșulețe umplute cu pastă pe bază de brânză și pește. Coșulețele le-am luat gata făcute din Selgros, dar sunt și la Metro (nu am aptitudinile, răbdarea și timpul necesar de a le prepara de la zero), am mixat doar umplutura (așa cum fac DJ-ii de renume mondial, care mixează în cluburi piese pentru care alții au asudat îndelung nopți și zile).

Ce vă trebuie?

  • 150 g somon afumat;
  • 150 g brânză de vaci (Almette cu ceapă verde – de exemplu);
  • 250 g brânză Mascarpone;
  • 1 cutie (24 de bucăți) coșulețe din aluat de tarte pentru antreuri (sărate);
  • 3 fire de ceapă verde (doar partea verde);
  • Piper mixt râșnit proaspăt – după gust;
  • Pentru decor: o fâșiuță de filé de somon fumée (tăiată în bucăți mici), câteva rondele fine de ceapă verde, vreo două duzini de boabe de piper roșu.

Cum procedați?

Tăiați în bucăți mici fileurile de somon (păstrați o fâșie pentru decor).

Curățați, spălați și tocați în rondele fine ceapa verde (doar partea verde, da?), păstrând câteva rondele (pentru tipicari/perfecționiști – 24 de bucăți având înălțimea de 1,75 mm) pentru decoratea preparatului final.

Într-un recipient tip coloană (cu H >> D) mixați cu blenderul de mână bucățile de somon, brânzeturile, ceapa verde și piperul râșnit (nu și cel roșu), până când obțineți o pastă omogenă, căreia îi ajustați gustul cu sare (s-ar putea să nu fie necesară) și piper.

Umpleți acum coșulețele cu pasta obținută. Puteți realiza această operațiune folosind o linguriță, ori – dacă sunteți mai pretențioși sau doriți mai mult de două duzini (1 duzină = 12 bucăți – cf fr. douzaine) – folosind un poș (poche), pe care l-ați umplut cu melanjul (și ăsta vine tot din franceză) pe care l-ați obținut.

_101

Decorați fiecare coșuleț cu: o bucățică (2 x 2 mm) de somon afumat, 1 – 2 rondele (H = 1,75 mm și D = 3 – 5 mm) și 1 – 2 boabe de piper roșu (mă rog, unii îi zic piper roz, dar spectrul vizibil detectat de dispozitivul meu format din glob ocular, nerv optic & creier, detectează doar cele șapte culori de bază, cunoscute și drept ROGVAIV).

Dați la rece, apoi așteptați oaspeții.

_102

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Coșulețe umplute cu pastă de brânză și somon afumat

  1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.