Cornulețe cu rahat

Am spus-o în repetate rânduri, mă repet: nu sunt priceput la pregătirea deserturilor, nici măcar a celor foarte simple. Iar când vine vorba de făcut și frământat aluaturi, aici m-ați pierdut cu totul. Cu deserturile și cu aluaturile (indiferent că e vorba de foi de prăjituri, blaturi de tort, cozonaci, checuri sau doar pâine) are cine să se ocupe în casa noastră.

Chiar dacă aluatul foitaj (asta e forma corectă a termenului, nu foietaj) se poate prepara și în casă, pornind de la ingredientele de bază (făină de grâu, unt, apă, sare, eventual câteva picături de oțet), procesul tehnologic este laborios, iar după fiecare laminare (întindere urmată de împăturire) aluatul trebuie lăsat minim 30 de minute la frigider (2 – 4˚C). Și sunt necesare între 4 și 6 astfel de laminări, pentru a obține un foitaj de calitate. Presupunând că vă vine o poftă subită de cornulețe, vol-au-vent, trigoane, sau mai știu eu ce alte bunătățuri bazate pe un astfel de aluat, n-o să aveți răbdare două până la trei ceasuri numai pentru producerea foitajului.

Soluții ar exista:

  • fie pregătiți din timp o cantitate mai mare de aluat foitaj pe care îl puteți păstra 2 – 3 zile în frigider sau, pentru o perioadă mai mare de timp, în congelator (aveți aici două rețete pe care vă puteți baza: una de la Laura Laurențiu, cealaltă de la fetele de la Savori Urbane)
  • fie îl cumpărați de-a gata.

În comerț există o mare varietate de aluaturi foitaj, care, într-adevăr nu au chiar savoarea celor pregătite în casă, în primul rând datorită faptului că în compoziție nu au unt ci margarină obținută din uleiuri vegetale hidrogenate. Dar pentru satisfacerea unei pofte instant, sunt acceptabile.

107

110

118

Iată cum, cu un astfel de aluat foitaj „de-a gata”, aveți în mai puțin de jumătate de ceas niște delicioase cornulețe cu rahat.

Ce vă trebuie?

Cum procedați?

Preîncălziți cuptorul la 190˚C și pregătiți o tavă largă (tava existentă în dotarea aragazului este foarte bună) pe care o tapetați cu o foaie de hârtie de copt.

Întindeți foaia de aluat pe blatul de lucru și tăiați-o în pătrate cam de 10 x 10 cm. Dacă o tăiați în trei fâșii pe lungime, apoi în patru pe lățime, s-ar putea să vă reușească și să obțineți astfel 12 viitoare cornulețe, care încap numai bine într-o jumătate de tavă. Evident că în cealaltă jumătate o să așezați celelalte 12 cornulețe rezultate din a doua foaie de aluat.

102

Tăiați bucățile de rahat pe lungime, în jumătate sau în trei (depinde cât sunt de mari), astfel încât să obțineți niște bucăți paralelipipedice pe care să le puteți înfășura în pătratul de aluat.

111

101

Așezați câte o bucată de rahat pe fiecare bucată de aluat, înveliți rahatul așa cum vedeți în imagine și așezați apoi cornulețele în tavă, lăsând 2 – 3 mm distanță între ele.

103

104

105

Dați tava la cuptor pentru 15 minute, apoi întoarceți tava la 180˚ (în plan orizontal, nu vertical). Verificați dacă s-a copt fundul (baza) cornulețelor. Dacă încă nu e copt, mai lăsați-le 5 – 7 minute, apoi dați-le doar flacără din bolta cuptorului timp de 2 – 3 minute.

Scoateți tava din cuptor, adăugați peste cornulețe zahăr pudră în ploaie (folosiți o sită mică pentru această operațiune), apoi acoperiți tava cu o foaie de copt și cu un prosop de bucătărie curat și lăsați cornulețele să se răcească lent. Bineînțeles, le puteți mânca și calde, dar nu fierbinți, imediat ce le-ați scos din cuptor.

113

100

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.