Copturi de pandemie (1) – Chifle

Când a pogorât peste noi întâia Stare de Urgență, am încercat să văd partea plină a paharului: mai puțin timp pierdut pe drumul de acasă la slujbă și retur ori pe la cumpărături nu neapărat strict necesare, mai mult timp pentru scris, citit, gătit (nu neapărat în această ordine).

De aprovizionare m-am ocupat din timp. Parcă presimțind ce va urma, mi-am făcut lista de cumpărături încă de pe 24 februarie, iar până să vină primăvara calendaristică completasem deja “rezerva de stat” (acasă) cu cele necesare. Nu căutați degeaba drojdia pe listă, că în permanență există în congelator vreo 10 cuburi de drojdie umedă și în cămară 10 – 20 de pliculețe de drojdie uscată.

_215

Doar la faza cu “mai mult timp pentru…” am cam dat rateu, neluând în calcul faptul că timpul necesar pregătirii unor cursuri on-line este considerabil mai mare decât cel alocat pregătirii unei întâlniri față în față cu auditoriul. Știu că din tribună se vede altfel, dar încercați să vedeți imaginea din teren. Dacă în martie-aprilie 2019 reușisem să public aproape 40 de articole pe blog, în aceeași perioadă din 2020, cu chiu cu vai am reușit să depășesc 10 (zece) articole. Nu că n-aș fi gătit; martore îmi sunt kilogramele acumulate.

Și pentru că tot am refăcut stocul de făină, a trebuit să verific dacă marfa e de calitate sau trebuie luată alta. Cum încă nu sosise anotimpul cozonacilor, am încercat ceva mai simplu, niște chifle.

_219

Ce vă trebuie?

 • 600 g făină albă;
 • 330 mL chefir;
 • 100 mL smântână nefermentată cu 15% grăsime;
 • 2 linguri de ulei vegetal;
 • 1 pliculeț (7 – 10 g) de drojdie uscată;
 • 1 praf de sare;
 • 1 – 2 linguri de semințe de floarea-soarelui (decojite).

Cum procedați?

Puneți într-un vas chefirul împreună cu smântâna și încălziți ușor la 35 – 40 ˚C, apoi dizolvați drojdia uscată și sarea.

Treceți amestecul în vasul robotului de bucătărie căruia i-ați atașat “cârligul” pentru frământat.

Adăugați treptat făina și malaxați pe viteză minimă. Când amestecul devine cât de cât omogen, puteți mări turația, dar nu chiar într-atât cât să înceapă a zbura făina. Adăugați și uleiul.

_216

_217

Cam în 7 – 8 minute ar trebui să obțineți un aluat elastic, pe care îl lăsați la dospit, fie în vasul robotului, fie într-un alt vas (asta dacă vreți să spălați robotul și să-l puneți înapoi la locul lui până la următoarea pandemie).

_218

Acoperiți cu un prosop curat vasul în care ați pus bila de aluat și așezați-l într-un loc ferit de curenți de aer și unde temperatura să fie de 25 – 30 ˚C – de exemplu pe un dulap din bucătărie, cât mai sus, unde se acumulează aerul cald.

_201

_202

Dacă după 60 – 90 de minute de dospire nu observați modificări vizibile în volumul aluatului (în sensul măririi acestuia măcar cu 50%), ceva n-a mers cum trebuie în procesul tehnologic. De obicei se dă vina pe drojdie sau pe făină. Niciodată pe “le boulanger de Dimanche”.

Dacă în schimb aluatul a crescut frumos, puteți trece la faza următoare, cea de modelare. Din cantitățile indicate mai sus vă ies cam 24 – 26 de chifle, deci dacă n-aveți vreo reuniune din astea interzise actualmente, puteți folosi doar jumătate din cantitatea de aluat. Restul îl puteți congela ca să-l folosiți cu alte prilejuri. Merge și pe post de blat pentru pizza.

_203

_204

Împărțiți bila de aluat în sferturi (aveți grijă să fie patru la număr). Fiecare sfert împărțiți-l în trei părți egale, apoi fiecare parte în jumătate. Dacă ați obținut jumătăți de treimi de sferturi fără să vă dea cu virgulă, puteți preda la școală operații cu fracții.

Modelați fiecare bucată sub forma unei sfere pe care o aplatizați ușor, să nu iasă ca o clătită. Presărați deasupra niște semințe și așezați viitoarele chifle într-o tavă încăpătoare, pe o hârtie de copt. Distanțați-le social, că în cuptor au tendința să se umfle în pene până nu-și mai încap în piele.

_205

Preîncălziți cuptorul la 180 – 190 ˚C, apoi dați tava cu chifle la cuptor. La început pentru 15 minute, după care întoarceți tava (nu cu susul în jos) și mai coaceți-le încă 13 – 14 minute.

_206

_207

La final, porniți flacăra din bolta cuptorului pentru 2 – 3 minute și rumeniți partea superioară a chiflelor. Înainte de a efectua această operațiune puteți stropi fiecare chiflă cu câteva picături de apă, dar nu-i obligatoriu.

_208

Scoateți tava din cuptor, acoperiți-o cu un prosop curat și lăsați chiflele la răcit. Dacă le mâncați fierbinți, o faceți pe propria răspundere.

_209

Dacă vreți sugestii de servire, să știți că merg și altfel decât cu unt și gem la micul dejun.

Vă puteți folosi de ele ca să recuperați sosul din farfuria cu chiftele marinate.

_214

Sau le puteți folosi pe post de canapele pentru oareșce fasole agresată fizic.

_210

_211

_212

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Am păstrat special acest articol pentru astăzi, când se celebrează ziua mondială a pâinii (World Bread Day 2020). Începând din 2006, în fiecare an pe 16 octombrie, sute de blogări de bucate frământă, coc, pozează pâine și derivate, apoi scriu vreo două vorbe despre ce-au comis și le fac publice.

300

3 thoughts on “Copturi de pandemie (1) – Chifle

 1. Te simt. Mai mult timp, dar mai puțin conținut pe blog și mai multe kilograme pe coaste. 😉 Chifii tăi arată fantastic. Vă mulțumim pentru coacere pentru Ziua Mondială a Pâinii și sper să vă revăd anul viitor!

  • Vielen Dank für Ihren Besuch auf meinem Blog. Ich warte auf die Zusammenfassung von # WBD2020. 🙂

 2. Mulțumim pentru rețete. Cu pandemia, am avut și eu timp (și a fost nevoie) sa gatesc acasă și am folosit multe rețete de-ale tale. De copt nu îndrăznesc încă, mai e cale lungă și am de învățat multe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.