Conopidă cu bacon și sos gorgonzola

_100Aveam o conopidă și nu prea eram hotărât cum s-o pregătesc. Așa că am cerut ajutorul comunității online. Am primit o sumedenie de sfaturi, atât de la cei care urmăresc pagina de Facebook a blogului, cât și de la foarte mulți membri a două mari grupuri culinare: Pasiunea mea, bucătăria și Cocina Rumana / Bucătăria Românească. Am aflat multe lucruri interesante, multe noutăți, care m-au băgat și mai tare în ceață. Așa că, până la urmă, “I did it my way”. Am fugit și-am mai luat încă o conopidă (să nu rămân fără materie primă), plus ceva bacon și niște feliuțe ceafă de porc crud-uscată. Restul le-aveam prin casă. M-am pus pe treabă și iată ce-a ieșit…

Ce vă trebuie?

  • 2 căpățâni de conopidă, cam de câte ½ kg bucata;
  • 300 g bacon feliat subțire;
  • 80 g ceafă de porc crud-uscată, feliată subțire;
  • 400 mL smântână pentru frișcă (sau de gătit) cu 30% grăsime;
  • 150 – 200 g brânză Gorgonzola cremoasă (dar merge și picantă);
  • 20 + 20 g unt (80% grăsime);
  • 4 linguri de pesmet;
  • Piper – după gust;
  • 50 – 75 g parmezan ras (sau cașcaval, Grana Padano, Pecorino – o brânză tare);
  • ¼ legătură pătrunjel verde, tocat – pentru decor.

Cum procedați?

Desfaceți conopida în buchețele aproximativ egale ca mărime și lăsați-o cam 30 – 45 de minute într-un vas cu apă călduță în care ați dizolvat 3 – 4 linguri de sare grunjoasă. În caz că are “chiriași”, aceștia își vor părăsi rapid locuința.

Opăriți buchețelele de conopidă vreme de 5 minute în apă clocotită în care ați pus o liguriță de sare, apoi o scurgeți bine.

Între timp, ungeți o tavă încăpătoare cu unt și tapetați-o cu pesmet. Preîncălziți cuptorul la 200 – 220 ˚C.

Acum vine partea cea mai nasoală delicată: înveliți fiecare buchețel de conopidă cu 2 – 3 fâșiuțe de bacon, apoi așezați frumos buchețelele în tavă, într-un singur strat. Asezonați cu piper. Dacă vă mai rămân buchețele mai mici de conopidă, nu-i bai. O să le folosiți și pe acelea, mai încolo.

Dați tava la cuptor, pentru 4 – 5 minute, apoi încă 3 – 4 minute cu flacăra din boltă. În felul acesta, baconul se va rumeni lejer.

Cât timp stau buchețelele înfășate la cuptor, pregătiți sosul gorgonzola:

Topiți celelalte 20 g de unt într-o crăticioară, iar în untul topit adăugați smântâna, asezonați cu piper (sare nu este necesară, brânza Gorgonzola fiind suficient de sărată) și dați un clocot.

Adăugați brânza gorgonzola tăiată în cuburi mici și amestecați până când se încorporează în sos, apoi mai puneți 2 – 3 buchețele mici de conopidă opărită, pe care le zdrobiți în sos. Mai dați un clocot.

Turnați sosul cât mai uniform în tava cu conopidă, iar deasupra tapetați cu feliuțe de ceafă de porc și de bacon. Asezonați cu piper. (Dacă v-au mai rămas buchețele mici de conopidă, puneți-le și pe acestea în tavă, printre buchețelele învelite în bacon. Dacă nu, nu).

Reduceți temperatura cuptorului la 180 – 200 ˚C și dați tava la cuptor pentru 35 – 40 de minute. Opriți focul, presărați peste conținutul tăvii parmezan ras și puneți-o în cuptor încă 5 minute (cu focul stins).

Serviți fierbinte, eventual decorată cu pătrunjel proaspăt tocat. Pentru băutorii de vin recomand un pahar de Sauvignon Blanc demisec. Iubitorilor de bere, le destăinuiesc un secret: merge foarte bine conopida cu bacon și sos gorgonzola cu un pahar de Guinness.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.