Cocoșel de pădure cu legume la cuptor

De ceva timp a apărut pe piață și echivalentul românesc al cocoșelului breton comercializat de Edenia (Coquelet de Bretagne). În varianta autohtonă a fost botezat Cocoșel de Pădure și este produs de Agricola Bacău.

_122

Are în jur de 550 – 600 g și costă undeva la 30 – 34 Lei/kg (depinde de unde-l luați: Carrefour, Metro, Auchan, Cora, Selgros, Mega-Image). Cocoșelul de la Edenia (pe care-l găsiți doar congelat) se învârte pe undeva pe la 40 Lei/kg.

Acuma voi puteți opta pentru oricare dintre ei, ambele produse fiind dintr-o rasă cu creștere lentă, hrăniți doar cu vegetale (din care 70% porumb) și sacrificați după 28 – 30 de zile. Cel puțin așa declară ambii producători.

Eu am gătit și coquelet, și cocoșel, iar diferența calitativă a fost insesizabilă.

_201

Cam așa arată un cocoșel de pădure pregătit la rotisorul electric vertical de la Delimano (da, am și așa ceva în dotare!):

202

O supă cu tăieței încropită tot pe cocoșel de pădure:

_200

Și felul principal construit în jurul bucăților de cocoșel recuperate din supă:

_300

Iar aici, un pilaf clasic, dintr-un alt cocoșel de la Agricola:

_100

Mai la vale am să vă povestesc cum am pregătit un cocoșel de pădure la cuptor, inspirat de Ree Drummond, mai cunoscută drept “The Pioneer Woman” ori “Bucătăreasă la fermă”, cum sună traducerea românească de pe canalul Food Network TV. Fiind trei persoane la masă, m-am gândit că n-o să ne ajungă cocoșelul de pădure, așa că am mai pus pe lângă el drept bonus și niște aripioare de Pui Fericit (tot marca Agricola). Până la urmă n-am murit de foame.

Ce vă trebuie?

 • 1 cocoșel de pădure (550 – 600 g);
 • 4 – 6 aripioare de “Pui Fericit” (opțional);
 • ½ kg cartofi;
 • 2 dovlecei;
 • 12 roșii cherry;
 • 100 – 120 mL ulei de măsline;
 • 2 lămâi (doar zeama);
 • 2 – 3 căței de usturoi;
 • 1 linguriță de cimbru uscat;
 • 1 linguriță de oregano uscat;
 • Sare marină, piper negru sau mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust.

Cum procedați?

Dacă folosiți și aripioare de pui, tăiați-le în prealabil vârfurile, apoi pârliți-le la flacără deschisă, pentru a elimina eventualele “tuleie” rămase după jumulire.

_101

_102

Procedați la fel și cu cocoșelul: tăiați vârfurile aripilor, apoi pârliți zonele care au avut cândva pene.

_103

_104

Cu un foarfece de bucătărie tăiați puiul pe spinare îndepărtând șira spinării, așezați-l cu pieptul în sus pe o suprafață tare și aplatizați-l, presându-l puternic cu podul palmei.

Curățăți usturoiul și zdrobiți-l trecându-l prin presă.

Într-un vas încăpător amestecați energic uleiul cu zeama de lămâie și usturoiul zdrobit, adăugați apoi oregano, cimbru, sare și piper și amestecați din nou viguros.

_105

Îmbăiați și puiul și extra-aripioarele în sosul pregătit mai sus.

_106

Tapetați o tavă mare cu hârtie de copt și așezați în centrul ei puiul, cu pieptul în sus. Lângă pui așezați aripioarele, iar în jur puneți într-un strat subțire cartofii curățați și tăiați în cuburi.

_107

Asezonați totul cu sare și piper, apoi turnați și peste pui, și peste cartofi o parte din sosul  în care ați îmbăiat carnea. Nu folosiți tot sosul, că vă mai trebuie. Mai păstrați măcar jumătate.

_108

Dați tava la cuptorul în prealabil preîncălzit la 200 ˚C și uitați-o acolo cam 50 – 60 de minute.

Între timp spălați roșiile cherry, scoateți-le codițele și puneți-le (roșiile, nu codițele) în sosul care sper că v-a mai rămas.

_109

Curățați dovleceii (dacă vă plac cu coajă doar spălați-i bine), tăiați-i în sferturi pe lungime apoi tăiați fiecare sfert în jumătate.

_110

_111

Dacă aveți dovlecei mai mari sau mai mici decât cei din poze, tăiați-i sub formă de bastonașe de 3 pe ½ țoli. Dacă nu vă pricepeți, apelați la un instalator, că ăștia lucrează în țoli. Știu că un instalator bun se găsește greu, așa că încercați să obțineți bucăți de 7,62 × 1,27 cm, sau ceva apropiat.

Puneți și bucățile de dovlecei în vasul cu sos și amestecați ca sosul să le cuprindă uniform.

_112

După un ceas de cuptorizare, scoateți tava din cuptor, mai răscoliți cu o lingură prin cartofi (de cocoșel și de aripi nu vă atingeți), apoi împrăștiați în tavă roșiile cherry și dovleceii. Turnați peste ele și restul de sos rămas. Cât mai uniform, evident.

_113

Băgați din nou tava în cuptor și mai lăsați-o o jumătate de oră. Verificați cartofii înțepându-i cu furculița. Dacă sunt recalcitranți și încă nu s-au înmuiat, acoperiți tava cu folie de aluminiu (ca să nu se ardă puiul) și mai dați-o la cuptor 10 – 15 minute, mărind temperatura la 210 – 220 ˚C. O să cedeze și cartofii.

_114

_115

În final nu vă mai rămâne decât să tranșați puiul, separând pieptul, aripile și pulpele întregi și să vă alimentați farfuriile.

_116

Pe lângă puiul garnisit cu cartofi, dovlecei și roșii cherry am mai pus și o salată de ardei copți, acompaniind totul cu un pahar de vin alb demisec, un cupaj cu o aromă aparte. Detaliile le găsiți citind contraeticheta de pe sticlă.

_117

_118

_119

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Cocoșel de pădure cu legume la cuptor

Leave a Reply

Your email address will not be published.