Ciuperci umplute

100Vara se pot face rapid pe un grătar încins, iarna le puteți face pe plita de tuci din bucătăria de la țară sau în cuptorul aragazului de la bloc.

Mai întâi va trebui să vă alegeți ciupercile, să fie din cele cu pălăria ceva mai mare, dar nu exagerată. Le îndepărtați picioarele 😉 , pe care însă nu le aruncați: pot fi folosite în amestecuri de legume călite la wok sau pot fi sotate cu puțină ceapă, usturoi și verdeață. Le spălați bine de tot și apoi le scurgeți așezându-le cu gura în jos. Cât se scurg, preîncălziți cuptorul la 200 ˚C și ungeți o tavă cu puțin ulei (de măsline, de floarea-soarelui, de sâmburi de struguri, de care aveți). Puneți pălăriile în tavă mai întâi cu gura în sus, cât să se uleieze puțin, apoi le întoarceți cu gura în sus și le cuptorizați vreo 15 – 20 de minute. Excesul de umiditate (zeama adicătelea) se va scurge în tavă, lăsând loc umpluturii.

Astăzi rolul de umplutură l-a jucat niște brânză cu urme de trufe care se apropia vertiginos de data scrisă după “Best before:”. Tăiată în cuburi de 4 – 5 mm s-a integrat foarte bine – atât dimensional cât și cromatic – în calotele parțial coapte. Puteți asezona totul cu puțină sare afumată și niscaiva piper proaspăt râșnit. Ca să nu fie supărare eu râșnesc de-a valma boabe roșii, negre, albe și verzi, pe scurt mozaic.

Pentru alte umpluturi căutați aici și aici.

Acuma le puteți cuptoriza din nou, până când se topește brânza (10 – 15 minute sunt suficiente). Când le-am aranjat în farfurie, le-am mai presărat pe deasupra și niște Pecorino dat prin răzătoarea mare. Așa, de moft.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Ciuperci umplute

  1. Pingback: Ciuperci umplute | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.