Ciuperci umplute cu ouă de prepeliță

Povești despre ciuperci umplute mai găsiți aici pe blog. Făcute în cuptor, la tigaie, ori pe grătar sau pe tigaia-grill. De cele mai multe ori umplutura a fost pe bază de brânzeturi, cu sau fără adaosuri de ierburi. În cele mai multe cazuri am folosit ciuperci champignon (albe sau brune), dar și ciuperci Shiitake, sau mai americanizatele Portobello. De regulă ciuperci purtând un număr mare la pălărie, cât să încapă umplutură din belșug.

_202

După ochiurile de prepeliță coapte în avocado, iată că a venit și rândul ochiurilor din ouă de prepeliță în ciuperci. Am ales ouăle de prepeliță din motive lesne de înțeles; trebuiau să încapă în pălăriile ciupercilor. Poate în SUA, unde toate sunt din gama XXL, aș fi încercat niște pălării de Portobello în care să fi pus ouă de găină. Probabil ar fi încăput, având în vedere diametrul respectivelor pălării de ciuperci.

_200

_201

Ca ouăle de prepeliță să nu se simtă stinghere, le-am mai adus niște companioni: unt aromatizat, brânză Gouda, șuncă de Praga.

Ce vă trebuie?

  • 6 ciuperci champignon mari;
  • 6 ouă de prepeliță;
  • 30 g unt aromatizat cu ierburi (l-am ales pe Kräuter-Butter din gama aceasta);
  • 1 felie de brânză Gouda;
  • 1 felie de șuncă de Praga;
  • 1 ceapă verde (doar partea cu adevărat verde).

_101

_102

_107

_108

_112

_113

Cum procedați?

Preîncălziți cuptorul la 190 – 200 ˚C. Pregătiți o tavă în care să vă încapă numărul dorit de ciuperci (6 în cazul de față).

Curățați bine ciupercile (fără a le spăla) și îndepărtați-le cozile, pe care nu le aruncați chiar acum. Se pot folosi la alte mâncăruri pe bază de ciuperci (supe, sosuri, lasagna), ori se pot congela și se pot arunca ulterior, când soția constată că iarăși s-a umplut congelatorul cu toate prostiile.

_103

Așezați ciupercile în tavă așa cum vedeți în imagine și puneți în fiecare pălărie câte o bucățică de unt aromatizat cu ierburi. Peste acestea așterneți câte ⅙ din felia de brânză Gouda, apoi câte ⅙ din felia de șuncă de Praga (vedeți că am început să lucrăm cu fracții; astăzi șesimile).

_104

_105

_106

Apăsați ușor conținutul pălăriilor, ca să faceți loc ouălor (nu ouălelor și nici măcar oolor) de prepeliță.

Spargeți câte un ou de prepeliță în fiecare pălărie, încercând să păstrați gălbenușul intact și fără să scăpați coji de ou în preparat. Imaginea de mai jos conține și exemple de “așa NU!” (vă las plăcerea să le identificați).

_109

Dacă cuptorul a atins temperatura prescrisă (se întâmplă după circa 10 minute de preîncălzire, se observă prin micșorarea intensității flăcării din cuptor) introduceți tava în cuptor. După circa 20 de minute, conținutul va arăta cam așa (mai puțin inelele de ceapă verde pe care abia acum le presărați peste ouă):

_110

Dacă vă plac ouăle mai “în sânge”, puteți scoate tava din cuptor. în caz contrar, mai lăsați-o vreo 5 minute, cât să devină așa:

_114

_115

Se pot servi ca antreu cald, ori ca a doua garnitură (prima fiind de cartofiori picanți la cuptor) pentru porcării la tigaie. Caz în care un pahar de Fetească Neagră de Sâmburești este binevenit.

_116

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.