Ciuperci umplute cu brânză de capră

200Despre cum puteți pregăti ciuperci umplute am mai povestit aici, aici și aici. Chiar și despre ciuperci umplute cu brânză de capră v-am mai povestit, relativ recent. Tehnica nu diferă prea mult, dar uneori e bine s-o mai reamintim. Alegeți ciupercile: să fie mari, proaspete și cu pălăria intactă. Le spălați bine ca să îndepărtați eventualele resturi de pâmânt și de frunze uscate. De curățat nu trebuie neapărat. Mai întâi pentru că este o operațiune consumatoare de timp și mai apoi pentru că este inutilă. V-ați gâdit vreodată de ce curățați ciupercile? Dacă ați răspuns cu “pentru a îndepărta microbii de pe ele” ați picat testul. Contaminarea microbiană, chiar dacă există, nu dispare așa ușor. Ciupercile nu le mâncați crude. Le supuneți unui tratament termic, fie în cuptor, fie pe plită, fie pe grătar. Creșterea temperaturii peste 74 ˚C duce la inactivarea sporilor (lucru care se întâmplă în toate produsele pasteurizate: lapte, sucuri de fructe etc.), în timp ce o tratare la peste 120 ˚C conduce la distrugerea (moartea) microorganismelor. Acest din urmă tratament, cunoscut drept “sterilizare” se aplică multor categorii de alimente, în special celor conservate în cutii, borcane etc. (pateuri, conserve de pește și carne, de fructe sau legume).

Cât spălați ciupercile și le îndepărtați cozile (pe care nu le aruncați; pot fi folosite așa cum v-am arătat aici) preîncălziți cuptorul la 200 ˚C. Scurgeți bine ciupercile și așezați-le cu gura în jos într-o tavă unsă cu puțin ulei (de măsline, din sâmburi de struguri, de floarea-soarelui, de care aveți la îndemână). Dați-le la cuptor 20 – 25 de minute, îndepărtați excesul de lichid adunat în tavă, întoarceți-le cu gura în sus și mai coaceți-le încă  15 – 20 de minute.

Între timp tăiați în bucățele mici brânza. Am folosit o brânză de capră la burduf rămasă de la pregătirea unei tochituri (o să vă povestesc ceva mai încolo despre această tochitură mai specială, cu cârnați făcuți în bere). Dacă doriți puteți s-o frământați cu niște chimen, boia, ori piper. Eu am pus-o simplă.

Goliți lichidul care s-a mai acumulat în pălării, repartizați în mod egal brânza în toate pălăriile și dați din nou tava la cuptor până când se topește brânza. 10 – 12 minute sunt suficiente.

Se pot mânca așa calde cum le-ați scos din cuptor, dar sunt bune și reci. Pot fi servite simplu, drept gustări, sau asociate cu o salată de verdețuri. Eu le-am folosit ca garnitură (alături de un cartof copt) la o spinare de iepure făcută în vin alb, la cuptor.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.