Ciuperci umplute cu brânză de burduf

100Spre deosebire de alții, nu mă dau în vânt după brânza de burduf. O accept în tochituri, unde este sine qua non (sau un must have, pentru cei care au chiulit de la orele de latină), o tolerez în macaroanele cu brânză, și cam atât. De obicei o cumpăr “pe gustate” de la târgurile de preparate tradiționale, organizate periodic la Central Plaza. Acolo vine un nene din Bistrița (accentul corespunde zonei, l-am verificat 😉 ), cu marfă de calitate. Iau câte un burduf întreg cu brânză proaspătă, îl porționez și-l pun la congelator, să fie acolo, de-o nevoie. Nevoia s-a ivit în momentul în care am găsit niște ciuperci champignon mărimea XXL, iar prețul lor încă n-ajunsese să-l depășească pe cel al pulpei de porc fără os. Am luat opt bucăți, cu gândul să fac ciuperci umplute cu brânză de burduf. Ceea ce vă doresc și vouă!

Ce vă trebuie?

  • 8 – 10 ciuperci champignon mari;
  • 100 – 150 g brânză de burduf;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • 2 – 3 felii de brânză cu pastă semitare (Leerdamer, Gouda, Edam etc.);
  • 1 linguriță rasă schinduf măcinat;
  • 1 linguriță rasă boia dulce afumată;
  • Sare, piper, boia iute (sau pudră de chilli) – după gust.

Cum procedați?

Mai întâi scoateți cozile ciupercilor. Nu le aruncați, le puteți folosi la altceva. Pălăriile ștergeți-le bine cu șervete absorbante sau spălați-le ușor cu puțină apă, apoi zvântați-le bine. Nu trebuie să le curățați de coajă; am explicat aici de ce.

Preîncălziți cuptorul la 180 – 190 ˚C și așezați ciupercile pe un grătar într-o tavă, mai întâi cu gura în jos. Dați tava la cuptor pentru 10 minute, întoarceți apoi ciupercile cu gura în sus și mai lăsați-le 10 – 15 minute la cuptor.

Cât timp se bronzează ciupercile în cuptor, frământați brânza de burduf cu condimentele și cu pătrunjelul în prealabil spălat, scurs și tocat mărunt.

Scurgeți lichidul acumulat în pălăriile ciupercilor, apoi umpleți fiecare pălărie cu brânza frământată.

Dați din nou tava cu ciuperci la cuptor pentru alte 15 – 20 de minute.

Acoperiți fiecare ciupercă cu o feliuță subțire de brânză (în lipsa brânzeturilor pomenite mai sus puteți apela la cașcavalul autohton) și dați din nou tava la cuptorul încins, după ce, în prealabil, ați oprit focul.

Lăsați-le acolo încă 5 – 10 minute (ori până când brânza cu care ați acoperit pălăriile se topește).

Se pot servi calde, dar sunt bune și reci, în calitate de aperitive. Merg însă și pe post de însoțitor alături de o tochitură “cu de toate”: bucățele de carne de porc și de cârnați, ochiuri (românești sau ba), brânză (de burduf) și mămăligă proaspăt răsturnată din ceaun.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Ciuperci umplute cu brânză de burduf

  1. Pingback: Păstrăv la cuptor, stropit cu vin | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.