De câte ori gătesc „şampinioane” mă întreb „Ce-ar fi dacă …?”. În consecinţă, ies întotdeauna altfel, deşi, în mare, tehnica de gătire este aproape aceeaşi. Ce s-a întâmplat de această dată?
Citiţi în continuare…
- 300 g ciuperci champignon (potrivite ca mărime, adică nici prea mari, nici prea mărunte);
- o legătură de ceapă verde;
- o legătură de mărar, tot verde (albastru probabil n-o să găsiţi);
- o lingură de ulei de măsline;
- 2 linguri de sos de soia;
- 75 – 100 mL vin alb, sec;
- un praf de piper policolor (cu boabe albe şi negre, dar şi roşii şi verzi).
- Spălaţi bine ciupercile, scurgeţi-le şi tăiaţile în bucăţi potrivite (optimile sunt numai bune);
- Tăiaţi ceapa verde în rondele, din 5 în 5 mm;
- Tocaţi mărarul;
- Încingeţi uleiul la foc potrivit (adică mediu) într-o tigaie antiaderentă;
- Înnăbuşiţi în ulei ciupercile cam 5 minute, cu tigaia acoperită;
- Daţi la o parte capacul, lăsaţi să se evapore apa;
- Când ciupercile încep să se rumenească adăugaţi praful de piper şi sosul de soia;
- Fierbeţi 1 – 2 minute, iar apoi adăugaţi ceapa;
- Amestecaţi, turnaţi vinul şi mai lăsaţi să fiarbă puţin, până când lichidul scade la o treime;
- Adăugaţi mărarul, amestecaţi continuu până când aproape rămâneţi fără lichid în tigaie;
Acum e momentul să opriţi focul şi să mâncaţi ciupercile!
Simple, dacă e vineri (vinul nu se pune la „de dulce” decât dacă-l beţi; dacă-l mâncaţi e OK), sau drept garnitură la una sau mai multe bucăţi de cărniţă.
Eu am constatat că merg foarte bine cu o tocăniţă koană din piept de pui. Atenţie cât mâncaţi, că puiul e făcut cu vin roşu, iar ciupercile cu vin alb. Ştiţi ce se întâmplă dacă amestecaţi băuturile 🙂
Pingback: Ciuperci sotate cu sos de soia şi vin alb | Bacau Expres
Pingback: Biban de mare la grill | Food and beyond…