Ciuperci Shiitake cu brânză Gorgonzola

După ciupercile Champignon, ciupercile Shiitake sunt cele mai comercializate ciuperci de pe mapamond. Originare din Asia, sunt acum cultivate pe scară largă atât în Europa cât și în America de Nord. Cele pe care le-am achiziționat din supermarket provin de la vecinii noștri de la sud de Dunăre. Ciupercile Shiitake conțin 90% apă, restul fiind zaharuri (7%), proteine (2%) și grăsimi (1%). În stare crudă reprezintă o sursă importantă de vitamine din complexul B (tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic, B6 și B9) și de minerale (sursa).

101

Deși sunt folosite cu precădere în preparatele bucătăriei est-asiatice, cum ar fi tradiționala supă japoneză miso, se pot utiliza și în pregătirea altor preparate. Am constatat că merg foarte bine în combinație cu brânza Gorgonzola. S-ar putea să funcționeze și cu alte brânzeturi cu mucegai albastru. N-am încercat încă, dar o să vă informez când o să fie cazul.

102

Ce vă trebuie?

  • 250 g ciuperci Shiitake;
  • 100 g brânză Gorgonzola picantă;
  • 10 g parmezan ras;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • Câteva frunzulițe de pătrunjel verde, pentru decor.

Cum procedați?

Îndepărtați cozile ciupercilor. Pe acestea din urmă le puteți păstra (2 – 3 zile în frigider, 1 lună la congelator) și folosi apoi în alte preparate.

Ungeți cu ulei de măsline fundul unei tigăi antiaderente pe care apoi o puneți la încins, la foc potrivit.

Așezați pălăriile de ciuperci cu gura în jos în tigaia încinsă, lăsați-le 2 – 3 minute, apoi întoarceți-le cu gura în sus și mai lăsați-le să se rumenească încă 3 minute.

103

104

Adăugați în pălăria fiecărei ciuperci câte un cub de brânză Gorgonzola, acoperiți tigaia cu un capac și așteptați 3 – 4 minute să se topească brânza.

105

106

După ce scoateți ciupercile din tigaie, presărați deasupra parmezan ras și decorați-le cu câte o frunzuliță de pătrunjel proaspăt.

107

108

Se pot servi ca antreuri calde, de sine stătătoare, dar merg și în calitate de garnitură la fripturi din carne albă, cum ar fi cea de pui ori de iepure.

109

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Ciuperci Shiitake cu brânză Gorgonzola

  1. Pingback: Ciuperci Shiitake cu brânză Gorgonzola | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.