Ciupercile reprezintă o importantă sursă de proteine, ele putând înlocui cu succes – până la un punct – proteinele de origine animală. Iată cum se poate prepara o mâncărică bazată pe ciuperci Pleurotus, fie de post, fie lacto-vegetariană.
- ½ kg ciuperci Pleurotus, preferabil de cultură;
- o căpăţână de usturoi;
- 50 mL coniac;
- 50 g unt (2 linguri de ulei de măsline în varianta de post);
- 1 legătură de pătrunjel verde;
- ½ linguriţă cimbru uscat sau o crenguţă de cimbru proaspăt;
- sare şi piper după gust;
- 200 g smântână;
- 100 g brânză tare (parmezan, caşcaval, caş etc.) dată pe răzătoarea mare.
- Spălaţi bine ciupercile şi tăiaţi-le în fâşii lungi, late cam de 5 mm;
- Îndepărtaţi porţiunile de coadă prea lemnoase;
- Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l rondele;
- Tocaţi pătrunjelul şi cimbrul;
- Într-un vas încăpător amestecaţi ciupercile cu usturoiul, pătrunjelul şi cimbrul;
- Portiviţi de sare şi piper;
- Într-un vas ceramic termorezistent topiţi untul (sau puneţi uleiul de măsline);
- Adăugaţi amestecul de ciuperci şi turnaţi deasupra coniacul;
- Acoperiţi vasul şi daţi-l la cuptorul preîncălzit la 200°C pentru circa 30 de minute;
- Scoateţi capacul, amestecaţi şi daţi la cuptor vasul neacoperit până când lichidul scade aproape de tot.
Dacă postiţi, vă opriţi aici cu prepararea. În caz contrar, adăugaţi smântâna şi brânza rasă şi mai daţi 10 – 15 minute la cuptor.
Pingback: Ciuperci Pleurotus la cuptor | Bacau Expres
Yammy,nu stiam ca si cele pleurotus ies bune la cuptor 🙂