Ciuperci cu roşii şi busuioc

100

Mie îmi place să mănânc ciuperci. La propriu, nu vă bucuraţi. Din păcate trebuie să mă limitez la cele care se găsesc în comerţul organizat (nu cred că este necesar să vă explic de ce). Singurele cu preţuri non-astronomice sunt ciupercile champignon şi cele pleurotus. În plus, au avantajul de a le găsi în stare proaspătă în tot timpul anului. De celelalte – hribi, ghebe, gălbiori – nu te poţi apropia din motive de preţ. Chit că unele sunt recoltate chiar în România. De unde sunt exportate spre Germania şi apoi reimportate. Şi asta costă, nu? Aici am o reţetă aşa, mai de vară. Inspirată de aici şi de aici. Cu roşii proaspete şi verdeţuri asemenea, cu ceapă verde şi usturoi nou. Nu zic că n-o s-o puteţi face şi la iarnă. Încercaţi-o totuşi acum, cât găsiţi roşii cu gust de roşii, nu de cauciuc sintetic poliizoprenic, polimerizat stereospecific 😀 .

Ce vă trebuie?

  • ½ kg ciuperci champignon proaspete;
  • 4 – 5 fire de ceapă verde;
  • 2 – 3 roşii medii;
  • 6 – 8 căţei de usturoi;
  • câteva fire de busuioc verde proaspăt;
  • câteva fire de pătrunjel verde;
  • 1 linguriţă de boia dulce;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

  • Spălaţi bine ciupercile, scurgeţi-le şi tăiaţi-le în felii groase de 3 – 4 mm;
  • Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o inele;
  • Curăţaţi usturoiul şi zdrobiţi uşor căţeii cu latura cuţitului – dacă sunt mari, tăiaţi-i în jumătăţi;
  • Tăiaţi roşiile în cuburi mici (cam de 5 mm);
  • Tocaţi ceva mai mărişor pătrunjelul împreună cu busuiocul;
  • Încingeţi uleiul într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (un wok, de exemplu) şi căliţi uşor ceapa, timp de 1 minut;
  • Adăugaţi ciupercile, asezonaţi cu sare şi piper şi căliţi la foc mediu spre mare cam 7 – 8 minute;
  • Adăugaţi usturoiul, boiaua, verdeţurile tocate şi roşiile;
  • Amestecaţi, daţi un clocot, apoi reduceţi focul la mic şi lăsaţi să fiarbă uşor până când compoziţia ajunge la consistenţa dorită (mie mi s-a întâmplat după vreo 10 minute);
  • Reglaţi gustul final cu sare şi piper.

Se serveşte de regulă caldă, dar merge şi direct de la frigider. În vremuri de cumpătare este pe post de post 🙂 . În alte vremuri, intră în rolul de garnitură pentru te miri ce cărnuri fripte, coapte sau prăjite.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

4 thoughts on “Ciuperci cu roşii şi busuioc

    • Bună seara,
      Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră în ceea ce priveşte asemănarea dintre reţete şi modurile de preparare. Nu înţeleg însă de ce afirmaţi că modul de exprimare îl avem aproape identic. Am citit ambele texte şi nu am sesizat acest lucru. Mi-am recitit şi postările mai vechi despre ciuperci sotate şi nu văd nici o schimbare de stil. E acelaşi stil în care am scris şi până acum.

  1. Pingback: Ciuperci cu roșii cherry și sos de iaurt usturoiat | Food and beyond…

Leave a Reply to nik Cancel reply

Your email address will not be published.