City Break și Cuisine Internationale la Poiana Teiului (III) – Dovlecei umpluți

Anul trecut, programul încărcat (atât al gazdelor, cât și al nostru, al oaspeților) nu ne-a permis să executăm un City Break în mirificul peisaj din Poiana-Teiului, la coada lacului Bicaz, așa cum am făcut-o în 2015 (vezi relatările evenimentului din 2015 aici și aici). Între timp, în Poiană, familia a mai crescut, casa s-a extins (pe verticală), iar meniul s-a diversificat. Din Bacău am plecat spre destinația finală bine aprovizionați pentru un meniu mediteranean, pregătit în aer liber. Vremea n-a ținut cu noi, astfel încât am fost nevoiți să ne adaptăm condițiilor oferite de Cel de Sus. Pe lângă dorada pe grătar (făcută în garaj, pe ploaie), a trebuit ca restul preparatelor să fie realizate în casă, la butelie/în cuptorul electric. După ce am tăiat de pe listă un risotto cu umplutură din cârnați și niște paste cu fructe de mare, ne-am oprit la o mâncare afiliată bucătăriei balcanice, și anume, dovlecei umpluți. Rețeta de dovlecei umpluți a Claudiei (nepoata mea) este puțin diferită de ceea ce am văzut în Grecia și am reprodus la Bacău. Am încercat să folosesc produse locale, de sezon, dar nu știu dacă mi-a reușit. Dovleceii i-am luat din supermarket, la fel și uleiul și condimentele. Pentru carne am făcut o plimbare de 20 km (dus-întors) până în satul Dreptu, unde era carmangeria/măcelăria lui Giovanni (un Ion umblat prin Italia). De aici, pe lângă niște afumături de porc destinate brunch-ului, am mai luat și niște pulpă de vită tocată (cam 1/3 am folosit-o pentru rețeta de față, restul metamorfozându-se în burgeri – despre ăștia voi povesti cu altă ocazie).

Cum timpul era scurt, a trebuit să mă implic personal în pregătirea dovleceilor umpluți, în ciuda faptului că nu cunoșteam bucătăria (ca ustensile și aparatură) și nici regulile de funcționare, care sunt deosebit de drastice aici, în Poiana Răciții (cum îi zic locuitorii din vechime Poienii Teiului, sau Ceiului – regionalism arhaic, pe loc cules).

Așa că, sub îndrumarea Claudiei (nepoata mea, după cum v-am spus mai sus), am fost nevoit să grijesc umplutura dovleceilor. Și să casc ochii la tot procesul tehnologic, ca să vi-l reproduc în cele ce urmează.

_101
_103
_111

Ce vă trebuie?

 • 4 dovlecei proaspeți, cam de aceeași mărime (circa 200 g bucata);
 • 200 – 250 g pulpă de vită tocată;
 • 100 – 150 g caș de oaie;
 • 1 ceapă albă;
 • 200 mL vin alb, sec sau demisec;
 • 1 – 2 linguri ulei de măsline;
 • 3 – 4 linguri pulpă de roșii;
 • Sare, piper negru (proaspăt măcinate) – după gust.

Cum procedați?

Mai întâi spălați bine dovleceii, îndepărtați-le extremitățile, apoi, ceea ce a rămas tăiați sub forma unor cilindri cu înălțimea de 4,5 – 5,5 cm.

Cu ajutorul unei lingurițe scobiți miezul, având grijă ca, la una din extremități, să lăsați un “fund” de circa 5 mm. Puneți cilindrii rezultați, cu fundul la partea inferioară (că de aia se cheamă fund și nu vârf) într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Încingeți uleiul într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (poate fi și un wok) și căliți în el ceapa, în prealabil curățată și tocată mărunt. Adăugați aproximativ o treime din miezul dovleceilor și căliți la foc mediu spre mare, cam 7 – 8 minute, cât să se evapore cea mai mare parte din apă.

_102

Adăugați carnea de vită tocată, amestecați, apoi mai căliți vreo 3 minute, până când carnea începe să-și schimbe culoarea.

_104

Adăugați vinul, fierbeți 1 minut cât să se evapore alcoolul, apoi asezonați cu sare și piper.

_105
_106

Turnați în compoziție pasta de roșii, adăugați oregano, dați focul la mic și lăsați să scadă compoziția vreo 4 – 5 minute, până când ajunge la consistența dorită. Dați deoparte tigaia de pe foc, lăsați-o să se răcorească puțin, apoi umpleți (tot cu lingurița) bucățile de dovlecel.

_107
_108
_109

Puneți tava cu dovlecei umpluți în cuptorul electric în prealabil preîncălzit la 180 ˚C, pentru 20 – 25 de minute.

_110

Adăugați pe fiecare cilindru de dovlecel câte 1 – 2 felii subțiri de caș, dați din nou la cuptor pentru încă 5 – 7 minute, cât să se topească brânza.

_112
_113

Serviți dovleceii umpluți fierbinți, acompaniați de un vin alb, demisec.

_114

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

3 thoughts on “City Break și Cuisine Internationale la Poiana Teiului (III) – Dovlecei umpluți

 1. Pingback: City Break și Cuisine Internationale la Poiana Teiului (IV) – Burgeri | Food and beyond…

 2. Pingback: City Break și Cuisine Internationale la Poiana Teiului (IV) – Burgeri | Bacau Expres

 3. Pingback: Masă și casă în Bucovina — 2 (Vatra Moldoviței – Pensiunea Valcan) | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.