Ciorbă de fasole cu ciolan afumat

100BcExDeși ciorba de fasole cu afumătură se poate “confecționa” în felurite moduri, două ingrediente nu trebuie să-i lipsească: boabele de fasole și afumătura de porc. În rest, “câte bordeie, atâtea obiceie”. În Ardeal se face zamă de fusai care se acrește cu oțet sau cu moare, în Moldova se face borș de fasole care se acrește, evident, cu borș, în Oltenia nu știu ce se face, da’ sigur se pune și ceva praz.

Aproape peste tot pe unde m-am uitat să văd cum se (mai) face ciorba asta, am găsit frumoasa poveste cu fasolea care se pune la înmuiat cu 2 ani înainte, se fierbe în 15 mii de ape ș.a.m.d. Dacă ești cultivator de fasole, ori dacă îți cumperi fasolea direct de la un cultivator de fasole, metoda mi se pare în regulă. Dar decât să cumperi fasole boabe din super/hyper/mega/giga-market sau de la MegaImage, mai bine desfaci direct o conservă de fasole boabe (albe, roșii, mov, grena, lila, …) și este cam același lucru, însă mult mai simplu, mai comod, mai rapid, într-un cuvânt: mai eficient. Dacă vă temeteți de toate bau-baurile (adică aditivi, conservanți ș.c.l.) scrise pe cutie, n-aveți decât să spalați bine boabele și apoi să le scurgeți înainte de a le utiliza. Eu folosesc frecvent conservele de fasole în ciorbe, salate, iahnii și ce s-o mai găti cu boane (e un regionalism pentru bunghi – în caz că nu știați). Îmi este mult mai ușor și nici nu risc să afum fasolea, oala și bucătăria atunci când uit să-i completez apa în care fierbe 🙂 .

Ciorba despre care vă povestesc mai jos e ca Marea Unire de la 1918: are câte puțin și din Moldova (e acrită cu borș) și din Muntenia (e dreasă cu smântână) și din Ardeal (e fiartă carnea cu moare de varză). Așa că-i numai bine de făcut de 1 Decembrie.

Ce vă trebuie?

 • 1 ciolan de porc, afumat (cca. 750 g);
 • 300 g fasole boabe, roșie (din conservă);
 • 75 g (o conservă mică) pastă de tomate;
 • 4 morcovi (cca. 300 g);
 • 1 rădăcină de pătrunjel (100 – 150 g);
 • 1 rădăcină de păstârnac (100 – 150 g);
 • 1 țelină mică (cca. 100 – 150 g);
 • 1 legătură de cimbru;
 • 1 linguriță de tarhon uscat;
 • 2 foi de dafin;
 • 4 – 5 boabe de piper negru;
 • 250 mL borș de putină;
 • 250 mL zeamă de varză (moare);
 • 500 g smântână grasă (min 25% grăsime);
 • sare și piper, după gust.

Cum procedați?

Mai întâi analizați ciolanul. Dacă vă place șoriciul și vreți a-l lăsă în zeamă, verificați mai întâi dacă porcul a fost bine epilat. Dacă nu, va trebui să-i faceți voi înșivă acest tratament de cosmetizare Ori vă înarmați cu o pensetă și cu răbdare, ori aplicați metoda rapidă, prin pârlire. Cu bricheta, evident.

Odată ciolanul epilat, îl puneți într-o oală, îl acoperiți cu apă, aruncați în apă câteva boabe de piper negru și vreo două frunze de dafin, apoi puneți oala la fiert și-o lăsați pe foc vreo jumătate de oră de când clocotește apa.

Aruncați prima apă și puneți din nou ciolanul la fiert în apă fierbinte (cam 1 L) la care adăugați și moarea de varză (cam ¼ L). Lăsați să fiarbă totul la foc mic, cu oala acoperită, până când carnea se desprinde ușor de pe os – cam un ceas și jumătate mi-a luat mie această operațiune.

Între timp curățați și mărunțiți rădăcinoasele: morcovul, pătrunjelul, păstârnacul și țelina. Le tăiați rondele, cuburi, șaisprezecimi, treizecișidoimi etc. – cum poftiți, că doară voi o să le mâncați. Le puneți la fiert cu 1,5 L de apă, cam cu 30 de minute înainte să fie fiert ciolanul.

Scoateți ciolanul fiert și desfaceți carnea de pe os. O tăiați în bucăți nu prea mari (cât să poată fi luate în lingură) și o puneți peste rădăcinoasele fierte. Tot acolo puneți și șoriciul și oasele (pe care le veți scoate mai târziu), împreună cu zeama în care a fiert carnea și cu conținutul conservei de fasole boabe.

Puneți oala pe flacără, adăugați cimbrul și fierbeți tot amestecul cam 10 minute după ce dă în un clocot, scoateți din oală oasele și șoriciul (eventual și crenguța de cimbru care și-a făcut datoria) apoi adăugați pasta de tomate, amestecați și mai fierbeți totul încă 5 minute, după care dați focul la mic.

Potriviți de piper, adăugati borșul (eu am pus 0,25 L, dar dacă vă place mai acru puteți mări cantitatea) și lăsați să dea un clocot, după care adăugați smântână din belșug (o juma’ de kil!) amestecând. La sfârșit presărați tarhonul și acoperiți oala (ca să nu scape mâța la smântână ori la carne 🙂 ).

Se servește fierbinte, cu pâine de casă sau mămăligă, ceapă roșie sau ardei iute. Înainte de a gusta din zeama fierbinte, luați un păhărel micuț de “coraj” cu minim 44% v/v etanol. În poze avem coraj din prune de la Târlișua (unde s-a născut Liviu Rebreanu).

S-aveți poftă și să ne revedem sănatoși!

6 thoughts on “Ciorbă de fasole cu ciolan afumat

 1. Pingback: Ciorbă de afumătură cu linte | Food and beyond…

 2. Reţetă deosebită ! Mâine o încerc şi vă postez rezultatul. Salutări din Sicilia.

 3. Arata minunat! In Toronto suntem binecuvântați cu magazine romanești cu ciolane delicioase!
  Aveți cumva o reteta de Ciorba de “Ciocanele, cu zeamade varza?
  Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.