Ciorbă de afumătură cu linte

212O ciorbă groasă, cu multă carne, multe legume, dreasă cu smântână din belșug.  Ca mod de preparare aduce foarte mult cu ciorba despre care v-am povestit aici. Am renunțat la zeama de varză (moarea) din rețeta precedentă, lucrul acesta însemnând că o puteți încropi în toate anotimpurile, nu numai atunci când mai aveți ceva provizii în butoiul cu varză murată. De asemenea, am înlocuit fasolea cu linte. Tot din conservă. Dar dacă doriți, puteți folosi linte uscată, pe care să o fierbeți singuri. S-ar putea ca rezultatul să fie mai bun (sau nu). Din cantitățile enumerate de vale ies cam 8 – 10 porții sănătoase de ciorbă vârtoasă. Ar fi ieșit ele mai multe, dacă oala ar fi fost mai încăpătoare.

Ce vă trebuie?

  • 0,8 – 1 kg ciolan de porc afumat (cu tot cu os);
  • ½ țelină mare (cam 0,3 kg);
  • 4 morcovi potriviți (circa 0,4 kg);
  • 2 rădăcini de pătrunjel (cam 0,2 kg);
  • 1 conservă de linte (350 g);
  • 1 conservă pastă de tomate 24% (75 g);
  • 0,5 L borș de putină;
  • ½ kg smântână grasă (minim 25% grăsime) pentru gătit;
  • 1 linguriță piper mozaic boabe;
  • 2 – 3 frunze de dafin;
  • 1 crenguță de cimbru;
  • 1 linguriță tarhon uscat;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • sare și piper proaspăt râșnit – după gust.

Cum procedați?

  • Fierbeți ciolanul în apă cât să-l acopere, adăugând piperul boabe și frunzele de dafin;
  • După primul clocot, aruncați apa în care a fiert carnea, adăugați apă proaspătă și continuați fierberea cărnii la foc mic, încă 90 – 100 minute, îndepărtând eventuala spumă care se formează;
  • Între timp, curățați morcovul, pătrunjelul și țelina și tăiați-le în cuburi/rondele cam de 1 cm;
  • Adăugați peste ciolan legumele tăiate, completați cu apă fierbinte cât să acopere carnea și legumele și continuați fierberea până când se pătrund legumele (circa 20 de minute);
  • Scurgeți zeama din conserva de linte, spălați-o cu apă proaspătă si adăugați-o în oala de ciorbă;
  • Puneți în oală crenguța de cimbru și mai fierbeți încă 10 – 15 minute, după care puteți (dacă doriți) să scoateți cimbrul din oală;
  • Adăugați pasta de tomate, tarhonul uscat și borșul, potriviți gustul de sare și piper, dați un clocot;
  • Adugați smântâna, amestecați, dați încă un clocot și – dacă este cazul – mai adăugați sare și/sau piper;

Luați oala de pe foc, adăugați pătrunjelul verde tocat și lăsați-o 2 – 3 minute să se odihnească. Bucățile de carne ar trebui să se desprindă singure de pe os; eventual le puteți ajuta cu o furculiță.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

2 thoughts on “Ciorbă de afumătură cu linte

  1. Foarte buna! EU am inlocuit frunzele de patrunjel cu leustean. Bors in Austria (din pacate) nu se gaseste ca am folosit moarea. Poate imi dai o reteta practicabila in Austria, de bors. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.