Chec suedez cu mere – Swedish Apple Cake

100

Un desert despre care n-am prea multe a vă povesti. Nu știu dacă am ales cea mai fericită traducere pentru “cake”, un substantiv cu mai multe sensuri. Cum tort sau prăjitură nu prea se potriveau, am rămas la chec. Este o rețetă clasică suedeză (scrie și-n Wikipedia despre Äppelkaka), făcută după indicațiile date de Rachel Allen, chef(ă) de origine irlandezo-islandeză. Rețeta originală o găsiți aici, ce vedeți mai jos e preluat dintr-o demonstrație de gătit a lui Rachel într-o emisiune de la TVPaprika. Și să nu vă imaginați că am meșterit-o singur. Eu m-am ocupat doar de ce-a fost mai greu (tăiat merele în cuburi/felii, păzit glazura pe foc, aprins cuptorul – ca să vă dau doar câteva exemple). De restul a avut grijă soția mea, atent îndrumată și supervizată de către subsemnatul.

Ce vă trebuie?

  • 250 g făină;
  • 150 g unt;
  • 150 g zahăr pudră;
  • 3 ouă;
  • 3 mere mari (sau 6 mici);
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată;
  • 1 praf de sare.

Pentru glazură:

  • 25 g unt;
  • 3 linguri de zahăr tos;
  • 1 linguriță de scorțișoară.

Cum procedați?

Într-un bol încăpător amestecați bine făina, zahărul pudră, scorțișoara, și praful de copt.

Curățați merele de coajă și scoateți-le cotoarele. ⅔ din mere le tăiați în cuburi mici (cam de 0,5 cm), restul de ⅓ le tăiați în feliuțe.

Încorporați în amestecul de făină, zahăr, scorțișoară și praf de copt cubulețele de măr.

Topiți untul într-o crăticiară și bateți bine ouăle, apoi amestecați untul topit cu ouăle bătute.

Adăugați amestecul de ouă și unt peste compoziția uscată din bol, amestecați apoi până la omogenizare.

Turnați amestecul obținut într-o formă cilindrică de tort (cu diametrul de 23 – 25 cm) cu fund detașabil, fundul fiind în prealabil tapetat cu hârtie de copt.

Nivelați compoziția în formă și decorați-o cu feliile de măr.

Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 ˚C pentru 45 – 50 de minute (verificați dacă aluatul s-a copt, utilizând testul științific al scobitorii).

După ce s-a răcit puțin, scoateți checul din formă și așezați-l, cu merele în sus, pe un platou.

Între timp, preparați glazura, amestecând (la foc mic) zahărul tos cu untul și scorțișoara, până când se topește untul.

Turnați glazura topită peste chec, și cam asta-i tot. Puteți să-i puneți, în momentul servirii și ceva frișcă pe deasupra, dar nu-i obligatoriu.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.