Cum mi-am petrecut vacanța (8) – Cel mai bun somon la grătar

Mi-a trebuit oleacă (regionalism moldovenesc echivalent cu 5 până la 10 – funcție de age, sex, location – al ardelenescului o țâră) de timp până m-am prins cum funcționează grătarele astea americănești pe gaz din butelie. Mai ales că au încorporat și un termometru, numai că trebuie să fii atent la scala pe care te uiți: cea în ˚F (principală), ori cea în ˚C (secundară). Odată dumirit, am executat pe el legume (ardei grași, vinete, sparanghel, carne de porc), cartofi, ciuperci, pește (macrou de Pacific Ocean), ba chiar și skinless sausages (echivalentul american pentru mititeii românești). Pregătit fiind, sub un clar de semilună californian, am purces la pregătirea somonului.

109

199

Pe somon l-am pregătit simplu (așa cum, dacă aveți suficientă răbdare, veți citi mai la vale): sare, piper, ulei de măsline. La cină, am rămas siderat când, cineva (nu dau nume) zis-a: “Somonul ăsta, pregătit de tine, este mai bun decât cel de la orice restaurant!” Nu cred că există, în acest univers, un bucătar (amator ori profesionist) care să nu fie profund mișcat de un asemenea compliment. Mai ales când vine de la cineva care nu mănâncă fructe de mare, iar singurul pește pe care îl acceptă este somonul, și – în lipsă – se mulțumește cu piept de pui la grătar cu salată (cartofii pai fiind excluși, de ceva vreme, din dieta sa). Abia atunci, realizând ce, dar mai ales cum am gătit, mi-am dat seama de faptul că lucrurile simple sunt cel mai apreciate. Că nu trebuie să ai veleități de master-chef, că nu trebuie să te învârți o zi întreagă prin bucătărie, că nu ai nevoie de j’de mii de ingrediente exotice, pentru a pregăti ceva simplu și gustos pentru cei apropiați.

Am trecut într-o după amiază pe la “alimentara de cartier” și am găsit o mândrețe de file de somon sălbatic, la ofertă. Cântărea aproape 5 pounds (adică puțin peste 2 kg) și arăta fantastic de bine. Mi-am zis că e numai bun pentru un “grilled fish” în stil american. L-am luat, nu fără a remarca politețea și profesionalismul celui care se ocupa de sectorul “pește proaspăt” al magazinului împricinat. Acasă l-am împărțit în două bucăți, aproximativ egale. Una am transformat-o în cinci porții (deci cam 200 – 220 g somon crud de persoană) pe care le-am gătit imediat, cealaltă bucată (alte cinci porții) am congelat-o în vederea unui viitor festin.

Ce vă trebuie?

 • 7 – 8 oz (asta vine cam 200 – 220 g) somon sălbatic crud (per porție);
 • ½ linguriță de ulei de măsline (per porție);
 • Sare, piper – după gust.

100

Pentru garnitura 1 (cartofi natur pentru 5 persoane):

 • 2 lbs (cam 1 kg) de cartofi;
 • 4 oz (cam 110 g) unt;
 • o mână de pătrunjel verde;
 • Sare – după gust.

101

Pentru garnitura 2 (cartofi copți pentru 5 persoane):

 • 2 lbs (cam 1 kg) de cartofi albi, mici;
 • 4 oz (cam 110 g) unt;
 • Sare – după gust.

Cum procedați?

Garnitura 1 – Cartofi natur

Cartofii se curăță de coajă, se taie în cuburi cam de 1 inch (2,54 cm) și se fierb în apă cu sare circa 15 – 20 de minute. Se scurg, și se servesc fierbinți, asezonați cu sare și presărați cu pătrunjel verde tocat. Se adaugă peste cartofii fierbinți o bucățică de unt.

Garnitura 2 – Cartofi copți în coajă

Se spală bine cartofii, apoi se șterg de excesul de apă cu șervete absorbante. Se învelesc în folie de aluminiu și se așează pe grătarul încins la 360 ˚F (180 ˚C). Se lasă să se coacă 45 – 60 de minute (până devin moi la pipăit), întorcându-i din când în când de pe o parte pe alta. Se servesc fierbinți, în coajă, asezonați cu sare și cu o bucățică de unt.

Fileurile de somon

Se porționează bucata de somon în felii de câte 7 – 8 uncii (200 – 220 g). Dacă mai au oase, se scot cu ajutorul unei pensete (e bună și cea pentru pensat sprâncenele, cu condiția să nu vă vadă proprietara).

Se asezonează bucățile de somon cu sare și piper și se stropesc cu puțin ulei de măsline.

Fiecare porție de somon se așează, cu pielea în jos, pe câte o bucată de folie de aluminiu de 4 × 6 inch (aproximativ 10 × 15 mm), în prealabil pensulată cu puțin ulei de măsline.

103

Se așează foliile de aluminiu pe grătarul încins la 360 ˚F (180 ˚C) și se rumenesc, cu capacul grătarului închis, cam 7 – 8 minute.

104

Cu ajutorul unei spatule se întorc pe partea opusă și se mai lasă să se rumenească (tot cu capacul închis), încă alte 4 – 5 minute.

108

Se trec apoi, fără folie, pe farfurii calde și se servesc cu cartofi natur sau cartofi copți (vezi mai sus modul de preparare a garniturilor), alături de un pahar de Chardonnay sec (din Napa Valley, evident) bine răcit (la 46 – 50 ˚F; de-acum faceți voi transformarea în ˚C, că eu am făcut-o destul!).

102

101

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Cum mi-am petrecut vacanța (8) – Cel mai bun somon la grătar

 1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

 2. Pingback: Somon cu sos de muștar | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.