Ceaun de miel

Dacă seara la sosire am luat cina la Hanul Secuiesc, unde am mâncat bucate secuiești (zupă cu tăiței, gulaș, papricaș), am hotărât ca a doua zi să cinăm în bătătura vilei.

Aveam în plan executarea unui ceaun de miel din gâtul de miel cumpărat de la magazinul din Izvoare.

Luni dis-de-dimineață am trecut pe la Mini Marketul din capu’ satului, de unde ne-am aprovizionat cu cele necesare: legume, cartofi secuiești, pâine secuiască și, bineînțeles, Csiki Sor, adevărata bere secuiască.

DSC_0462 copy

După cum ați observat, în ținutul Secuiesc cam toate celea sunt „secuiești”. Nu-i înțeleg pe acei români verzi care nu acceptă ca secuii (care n-or fi fost primii în Ardeal, dar au și ei ceva vechime acolo) să aibă un ținut al lor. Unul singur, nu ca românii care au o sumedenie de „țări”: Țara Hațegului, Țara Moților, Țara Oașului, Țara Zarandului, Țara Bârsei, Țara Făgărașului. Să mai zic?

Păi dacă Ion și Ana, Gheorghe și Maria au atâtea țări, nu s-ar putea ca Pista bacsi și Erzsi neni să aibă și ei un ținut, acolo?

Ce vă trebuie?

  • 1 kg gât de miel (coloana plus mușchii aferenți)
  • 300-350 g piept de Mangaliță
  • 1 kg cartofi albi sau roșii
  • 3 morcovi
  • 2 cepe albe
  • 2 cepe roșii
  • 2 șalote
  • 3 – 4 ardei capia
  • 1 ardei iute verde, fără nervuri, fără cotor, fără semințe
  • 2 – 3 căței de usturoi
  • 3 – 4 linguri pastă de ardei roșu dulce
  • 2 – 3 linguri pastă de gulyas
  • 1 linguriță pastă de ardei picant (iute)
  • Sare și piper – după gust

Cum procedați?

În ceaunul curat și uscat se pune la rumenit pieptul de Mangaliță tăiat în bucăți potrivite. Evident, sub ceaun faceți foc.

_101

_102

Cât se rumenește Mangalița (4 -5 min), tocați mărunt cepele și șalotele, tăiați morcovii rondele, feliați mărunt ardeiul roșu și cel iute.

_104

_105

_106

_107

_110

Cartofii curățați-i, spălați-i, tăiați-i cuburi și păstrați-i sub apă.

Peste Mangaliță puneți la călit ceapa cu șalota. Căliți 17 minute amestecând. Ultimele 2 minute puneți ceaunului un capac.

_108

Adăugați morcovul, mai căliți 5 minute, apoi puneți ardeii (inclusiv cel iute) și căliți-i încă 10 minute.

_111

Puneți în ceaun carnea de miel și lăsați-o să se facă vreo 3 minute, apoi completați cu apă, cât să acopere carnea. Eventual puteți pune și 250 mL vin alb sec sau demisec.

_112<

_113

_114

_115

Fierbeți înăbușit 45 de minute, apoi adăugați cartofii scurși de apă.

_116

Mai înăbușiți 40 de minute la foc molcom, până când carnea dă semne de divorț de os. Completați cu apă, dacă e nevoie.

Adăugați usturoiul, pastele de ardei și gulyaș, amestecați și lăsați să scadă la consistența dorită.

_117

_120

De-acum e gata de pus în blide, alături fie de mămăligă, fie de pâine secuiască.

_121

Înainte merge un „shot” de palinka, iar după, fie vin alb demisec, fie conform tradiției locale, un Csiki Sor, adevărata bere secuiască.

_119

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.