Dacă seara la sosire am luat cina la Hanul Secuiesc, unde am mâncat bucate secuiești (zupă cu tăiței, gulaș, papricaș), am hotărât ca a doua zi să cinăm în bătătura vilei.
Aveam în plan executarea unui ceaun de miel din gâtul de miel cumpărat de la magazinul din Izvoare.
Luni dis-de-dimineață am trecut pe la Mini Marketul din capu’ satului, de unde ne-am aprovizionat cu cele necesare: legume, cartofi secuiești, pâine secuiască și, bineînțeles, Csiki Sor, adevărata bere secuiască.
După cum ați observat, în ținutul Secuiesc cam toate celea sunt „secuiești”. Nu-i înțeleg pe acei români verzi care nu acceptă ca secuii (care n-or fi fost primii în Ardeal, dar au și ei ceva vechime acolo) să aibă un ținut al lor. Unul singur, nu ca românii care au o sumedenie de „țări”: Țara Hațegului, Țara Moților, Țara Oașului, Țara Zarandului, Țara Bârsei, Țara Făgărașului. Să mai zic?
Păi dacă Ion și Ana, Gheorghe și Maria au atâtea țări, nu s-ar putea ca Pista bacsi și Erzsi neni să aibă și ei un ținut, acolo?
Ce vă trebuie?
- 1 kg gât de miel (coloana plus mușchii aferenți)
- 300-350 g piept de Mangaliță
- 1 kg cartofi albi sau roșii
- 3 morcovi
- 2 cepe albe
- 2 cepe roșii
- 2 șalote
- 3 – 4 ardei capia
- 1 ardei iute verde, fără nervuri, fără cotor, fără semințe
- 2 – 3 căței de usturoi
- 3 – 4 linguri pastă de ardei roșu dulce
- 2 – 3 linguri pastă de gulyas
- 1 linguriță pastă de ardei picant (iute)
- Sare și piper – după gust
Cum procedați?
În ceaunul curat și uscat se pune la rumenit pieptul de Mangaliță tăiat în bucăți potrivite. Evident, sub ceaun faceți foc.
Cât se rumenește Mangalița (4 -5 min), tocați mărunt cepele și șalotele, tăiați morcovii rondele, feliați mărunt ardeiul roșu și cel iute.
Cartofii curățați-i, spălați-i, tăiați-i cuburi și păstrați-i sub apă.
Peste Mangaliță puneți la călit ceapa cu șalota. Căliți 17 minute amestecând. Ultimele 2 minute puneți ceaunului un capac.
Adăugați morcovul, mai căliți 5 minute, apoi puneți ardeii (inclusiv cel iute) și căliți-i încă 10 minute.
Puneți în ceaun carnea de miel și lăsați-o să se facă vreo 3 minute, apoi completați cu apă, cât să acopere carnea. Eventual puteți pune și 250 mL vin alb sec sau demisec.
Fierbeți înăbușit 45 de minute, apoi adăugați cartofii scurși de apă.
Mai înăbușiți 40 de minute la foc molcom, până când carnea dă semne de divorț de os. Completați cu apă, dacă e nevoie.
Adăugați usturoiul, pastele de ardei și gulyaș, amestecați și lăsați să scadă la consistența dorită.
De-acum e gata de pus în blide, alături fie de mămăligă, fie de pâine secuiască.
Înainte merge un „shot” de palinka, iar după, fie vin alb demisec, fie conform tradiției locale, un Csiki Sor, adevărata bere secuiască.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!