Ceafă la cuptor, cartofi copți, murături

Când nu coordonez activitatea în bucătăria restaurantului meu cu cinci stele Michelin Duchemin, gătesc pentru apropiați: familie și prieteni. Pregătesc mâncăruri simple, care nu necesită să stau prea mult în jurul lor, preferând să beau un pahar de vin bun, să ascult muzica ce-mi place și să stau la taclale cu cei dragi (aduce a Gordon Ramsay, nu-i așa?). Poate și vouă vă place să faceți ceva similar. Adică să pregătiți o mâncare gustoasă care se face aproape singură. Cum ar fi, de exemplu, această ceafă la cuptor cu garnitură de cartofi copți, însoțită de niscaiva murături asortate și de un vin roșu, sec, nu neapărat de cursă lungă, doar cât să vă pună în mișcare simțurile esențiale: văzul, gustul, mirosul, pipăitul și chiar auzul (clinchet de pahare ciocnite).

Ce vă trebuie?

 • 4 felii de ceafă de porc, cam de 1,5 cm grosime (câte una pentru fiecare prieten, plus două pentru gazde);
 • 6 – 8 căței de usturoi, în coajă, lejer zdrobiți cu latura cuțitului de șăf;
 • Tot atâtea frunzulițe de mentă proaspătă;
 • Una crenguță de cimbru, cu cât mai verde, cu atât mai bine;
 • Una, maxim două linguri de ulei de măsline, cu care să ungeți tava încăpătoare, precum și feliile de ceafă;
 • 0,5 L bere brună, tare și aromată (să fie măcar Ursus, dacă nu Silva);
 • Sare marină și piper mixt (amândouă proaspăt trecute prin râșniță), conform gusturilor domniilor voastre.
 • Opțional, puteți stropi feliile de ceafă (cam cu două ceasuri înainte de cuptorizare) cu câte o linguriță de sos Worcester și una de zeamă de lămâie/limetă (calculate per bucată) – asta dacă vă doriți ceva extra-fraged, ori dacă n-aveți Corega la îndemână;
 • Cam câte 3 – 4 cartofiori albi, mititei (socotiți per porție) în coajă, bine spălați, apoi uscați cu șervete absorbante – pe post de garnitură;
 • 5 g unt cu 82% grăsime – per cartof;
 • Frunzulițe de pătrunjel verde – 2 per cartof (opțional, doar pentru decor).

Cum procedați?

Procesul de gătire este de durată – măcar 2 ceasuri pe puțin, așa că puneți uleiul într-o tavă antiaderentă, tăvăliți prin el bucățile de ceafă asezonate cu sare, piper și sos Worcester (ăsta este opțional, zisu-v-am?), adăugați cățeii de usturoi, frunzulițele de mentă și crenguța de cimbru, apoi înecați totul cu bere brună.

101

102

Acoperiți tava cu folie de aluminiu și băgați-o/introduceți-o în cuptorul preîncălzit la 180 – 190˚C, unde uitați de ea vreme de ¾ de ceas (45 de minute, dacă vă este mai ușor).

Întoarceți carnea de pe avers pe revers, acoperiți-o din nou cu folia iresponsabilă de aluminiu (care vă dă Alzheimer în caz că n-o purtați în calitate de tichie anti-alienși) și puneți alături, în cuptor tava cu cartofi.

103

După încă un ceas în care ați pălăvrăgit cu prietenii, ați ras antreurile și ați băut 60% din vin, verificați cuptorul. S-ar putea ca atât cefele de porc, cât și cartofii copți să fi devenit produse mâncabile (sau comestibile, cel puțin), astfel încât le puteți scoate din cuptor și pune pe farfurii.

104105

Nu uitați murăturile, sosul de usturoi cu iaurt și vinul (cât a mai rămas).

106

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Ceafă la cuptor, cartofi copți, murături

 1. Pingback: Ceafă la cuptor, cartofi copți, murături – Bacau Expres

 2. Pingback: O friptură de porc pentru o masă festivă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.