Ceafă de porc înăbușită, cartofiori trași la tigaie, salată de sezon

_100

Până acum v-am dat vreo 30 de rețete care includ printre ingrediente ceafa de porc. La cuptor, în tigaie (înăbușită au ba), la grătar, pe grill electric, în tigaia-grill, bucată întreagă sau feliată, bucățălită ca în tocănițe sau tochituri, ba chiar și tocată pentru musaca sau sos ragu.

Ceafa de porc merge cu aproape orice garnitură: începând de la celebrii cartofi prăjiți, continuând cu (fără a ne limita doar la enumerarea ce urmează) cartofi natur, cartofi copți, piure de cartofi sau de legume (țelină, morcovi, mazăre), păstăi, paste, ciuperci, amestec de varii legume (înăbușite, fierte sau la grătar), fasole scăzută, orez, pilaf sau risotto, mazăre etc.

În funcție de garnitură și de sezon, pe lângă ceafa de porc își găsesc întotdeauna locul niște murături (castraveți în saramură, castraveți covăsiți de vară, gogoșari în oțet, sos de gogoșari, murături asortate), o salată de varză murată ori o salată clasică: frunze verzi, roșii, castraveți, ardei, ceapă etc.

Cum ce mi-e 30, ce mi-e 31, încă o ceafă de porc. Gata cu totul în maximum o jumătate de oră.

Ce vă trebuie?

Pentru ceafa de porc:

  • 4 felii de ceafă de porc, cam de 1 cm grosime
  • 2 linguri de ulei vegetal – pentru rumenit ceafa de porc
  • 150 mL apă sau vin alb sec – pentru înăbușit ceafa
  • Sare marină, piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust

Pentru cartofi:

  • 0,5 kg cartofiori albi, prefierți
  • 2 linguri de ulei vegetal pentru cartofi
  • 20 – 30 g unt cu 80% grăsime
  • 150 – 200 mL apă – pentru înăbușit cartofii
  • Sare marină, piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust

Pentru salată:

  • ½ pungă salată Bacio (Eisberg)
  • 5 – 6 roșii cherry
  • ½ castravete fabio
  • ¼ ardei gras, roșu
  • 1 ceapă roșie potrivită
  • Ulei de măsline, sare marină – după gust

Cum procedați?

O să aveți nevoie de două tigăi antiaderente și două ochiuri libere pe aragaz – asta în cazul în care vreți să gătiți simultan atât ceafa, cât și cartofii.

_108

Pentru salată, un bol încăpător este suficient.

Ceafa înăbușită

Tăiați ceafa în felii și asezonați-o cu sare și piper.

_101

Într-o tigaie antiaderentă unsă cu ulei vegetal rumeniți bucățile de ceafă, la foc mediu, câte 3 – 4 minute pe fiecare parte.

_103

_105

Adăugați apa sau vinul, acoperiți tigaia cu un capac, reduceți focul la mic și lăsați bucățile de ceafă să se înădușească preț de 7 – 8 minute. Pe la jumătatea timpului, îndepărtați capacul, să apuce să se evapore apa.

_106

Când ați rămas în tigaie doar cu grăsimea (și cu bucățile de ceafă, evident), întoarceți carnea de pe o parte pe alta, până când capătă o culoare aurie. Aveți grijă să n-o ardeți. Dacă simțiți nevoia (de exemplu carnea nu vi se pare suficient de fragedă – furculița intră greu în ea), mai adăugați câte 50 mL de apă, așteptați să se evapore și continuați apoi rumenirea bucăților de ceafă.

_109

_110

_111

Dacă ați gătat cu ceafa înaintea cartofilor, acoperiți tigaia cu capacul, să se mențină carnea fierbinte și fragedă.

Cartofiorii

Într-o altă tigaie antiaderentă puneți la încins uleiul și untul. Uleiul are rolul de a împiedica arderea untului.

_102

Adăugați cartofiorii prefierți întregi bine scurși. Dacă unii vi se par prea mari, puteți să-i înjumătățiți. Asezonați cu sare și piper.

_104

Acoperiți tigaia cu un capac și înăbușiți cartofii în grăsime, la foc mediu, cam 5 minute.

Adăugați apa, acoperiți tigaia și mai înăbușiți vreo 10 minute, la foc mic.

_107

Îndepărtați capacul, lăsați să se evapore apa și amestecați gentil în tigaie, fără să sfărâmați cartofii, și fără să-i lăsați să se prindă de tigaie.

Salata

Puneți într-un bol încăpător jumătate din conținutul pungii de salată Bacio, care conține vreo două feluri de frunze italienești (scarola sau Cichorium Endivia, cicoare creață de grădină) și fâșii subțiri de sfeclă roșie. Adăugați în bol:

  • roșiile cherry, spălate și tăiate în jumătate
  • castravetele fabio, spălat și feliat subțire
  • ardeiul gras, spălat și tăiat în cuburi mici
  • ceapa roșie, curățată și tăiată julien (peștișori)

115

Asezonați totul cu sare și ulei de măsline.Dacă vă place salata puțin mai acrișoară, adăugați-i câteva picături de zeamă de lămâie, oțet balsamic sau, mai bine, un sos balsamic cu aromă de smochine. S-ar putea să îl găsiți într-un magazin cu produse grecești. Cu siguranță găsiți așa ceva în magazinul duty-free de pe aeroportul din Rodos.

118

119

Sarea adăugați-o doar înainte de servire, în caz contrar frunzele se vor înmuia pierzându-și crocănțeala.

_112

Acompaniați farfuria cu conținut de ceafă, cartofiori și salată cu un pahar de Syrah sec de Corcova, din recolta lui 2016. Nu confundați Corcova, care se află în Mehedinți, cu Cricova din Moldova de peste Prut.

_113

_114

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.