Ceafă de porc în crustă de ierburi, piper şi muştar, la cuptor

300

Care este primul lucru care vă trece prin minte când auziţi sintagma „ceafă de porc”? Pot să spun, fără a greşi, că răspunsul va fi: a) grătar; b) cartofi prăjiţi; c) grătar cu cartofi prăjiţi 🙂

Întrucât n-am de gând să vă învăţ cum se face o ceafă de porc la grătar (sunt convins că mulţi dintre voi sunteţi mult mai pricepuţi decat mine la aşa ceva), am să vă sugerez un preparat care se pretează atunci când vă adunaţi mai mulţi la o masă mai mult sau mai puţin festivă (6 – 12 persoane). Cantităţile de mai jos sunt suficiente pentru 6 persoane, în varianta în care pregătiţi nişte aperitive (calde sau reci) şi friptura ca fel principal. Dacă aveţi un meniu mai bogat, de exemplu aperitive, sarmale cu mămăliguţă, încă o friptură pe bază de peşte sau pui (începe să semene a nuntă, nu-i aşa?), atunci bucata de ceafă de mai jos este arhisuficientă pentru 12 persoane. Timpul de preparare este destul de lung, însă în cele aproximativ trei ceasuri cât stă carnea la cuptor vă puteţi ocupa şi de restul felurilor de mancare sau, pur şi simplu, puteţi să păziţi friptura cu un vin bun alături 😉 .

Ce vă trebuie?

  • O bucată întreagă de ceafă de porc dezosată (1,2 – 1,4 kg);
  • 4 – 6 linguri de muştar de Dijon;
  • 4 linguri de piper boabe (amestec de piper alb, negru, verde şi roşu);
  • 4 – 6 linguri de pătrunjel uscat;
  • 2 linguriţe de oregano uscat;
  • 1 linguriţă de sare;
  • 4 – 6 căţei de usturoi;
  • 2 crenguţe de cimbru;
  • 50 – 75 mL vin alb, sec;
  • 4 linguri de ulei vegetal (de preferinţă din sâmburi de struguri).

Cum procedaţi?

  • Bucata de carne se spală bine şi se usucă folosind şervete absorbante;
  • Se leagă bucata de carne cu sfoară alimentară, astfel încât să rezulte un baton aproximativ cilindric, care se lasă să se odihnească (la temperatura camerei) cam preţ de un ceas;
  • Se unge bucata de carne pe toate părţile cu muştar de Dijon, după care se tăvăleşte prin amestecul de pătrunjel, oregano, sare şi boabe de piper;
  • Astfel pregătită, carnea se introduce într-o tavă în care am turnat în prealabil ulei şi se dă la cuptorul preîncălzit la temperatura maximă pentru circa 10 minute;
  • Se reduce temperatura cuptorului la 180 °C;
  • În tavă se adaugă căţeii de usturoi curăţaţi, crenguţele de cimbru şi vinul, după care conţinutul se acoperă cu o foaie de copt bine umezită şi apoi stoarsă;
  • Se dă tava la cuptor pentru circa 2 h şi 30 de minute;
  • Din timp în timp (cam la 30 – 40 de minute) se întoarce bucata de carne (folosiţi o unealtă care să nu înţepe carnea) ca să se pătrundă uniform pe toate părţile;
  • În tot acest timp se reumezeşte (sau dacă este cazul se schimbă) hârtia de copt, se unge carnea cu sosul din tavă şi se completează acest sos (dacă este necesar) cu apă;
  • La trecerea celor 2 ½ h, carnea ar trebui să fie pătrunsă;
  • La final îndepărtaţi foaia de hartie de copt şi rumeniţi friptura timp de 15 – 20 de minute, întorcând-o pe toate părţile.

Scoateţi bucata de friptură pe un platou încăpător, feliaţi-o folosind un cuţit de friptură bine ascuţit, şi repartizaţi-o în farfurii acompaniată garnitura preferată. Eu vă recomand un piure de cartofi şi ţelină (60 – 40) şi/sau un sos-cremă de praz şi brânză. Se pregăteşte ca şi acesta, numai că doar cu praz (fără broccoli) şi cu Emmentaler (şvaiţer). Un vin roşu, corpolent, merge de minune alături de o asemenea friptură. Deşi prepararea durează, merită aşteptarea.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

6 thoughts on “Ceafă de porc în crustă de ierburi, piper şi muştar, la cuptor

  1. Pingback: Food & Beyond – 10 din (aproape) 300 | Food and beyond…

  2. Buna, eu am o bucata de ceafa de 3 kg ce ma sfatuiesti sa o tai in doua sau sa o las intreaga asa sa o fac. Cam cat timp ar trebui sa o tin la cuptor asa intreaga ?
    Merci mult 🙂 super reteta sper sa imi iasa.

    • Fiind ceafă, bănuiesc că este o bucată destul de lungă. Încape în cuptor nepliată?
      Timpul de gătire depinde mai mult de forma și dimensiunile bucății de carne decât de cantitatea propriu-zisă.

  3. Am tot cautat legatura intre crusta si carne…altii au folosit pasta de usturoi(dupa parerea mea nepotrivit,eu vreau sa iasa in evidenta aroma de piper)si in sfarsit am gasit-o aici:mustarul de Dijon; nu cred ca se poate mai bine.Eu am sa fac si un sos de afine,ce parere aveti merge?

Leave a Reply

Your email address will not be published.