Ceafă de porc cu ţelină

100

Dacă tot sunteţi înnebuniţi după ceafa de porc la grătar, la plită, la wok, cum o fi – doar ceafă să fie, măcar n-o combinaţi cu cartofii prăjiţi. Încercaţi, de exemplu, ţelina. Mai puţin nocivă şi cu efecte benefice asupra organismului 🙂 .

Ce vă trebuie?

  • 2 felii de ceafă de porc dezosată, groase de 1,5 – 2 cm;
  • 1 ţelină cam de ½ kg;
  • 2 – 3 fire de ceapă verde;
  • 2 – 3 fire de usturoi verde;
  • 1 ciupercă champingon (de moft);
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • 2 linguri de sos Worcestershire;
  • ½ linguriţă piper mozaic proaspăt râşnit;
  • ½ linguriţă sare marină atunci râşnită.

Cum procedaţi?

  • Puneţi pe feliile de ceafă câte o lingură de sos Worcestershire, pipăraţi-le şi lăsaţi-le să se odihnească până pregătiţi garnitura;
  • Destupaţi vinul;
  • Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tăiaţi-le rondele;
  • Curăţaţi ţelina şi ţăiaţi-o în cuburi cam de 1 cm;
  • Încingeţi o lingură de ulei de măsline în tigaia antiaderentă şi aruncaţi în ea ţelina;
  • Căliţi ţelina vreo 4 – 5 minute la flacără potrivită, potriviţi de sare şi piper, după care aruncaţi peste ea în tigaie ceapa şi usturoiul;
  • Căliţi totul, amestecând încă vreo 6 – 8 minute, până când ţelina se înmoaie;
  • Daţi deoparte şi ţineţi garnitura la cald până se face carnea;
  • Ungeţi o tigaie antiaderentă cu ulei din sâmburi de struguri şi încingeţi-o la flacără iute;
  • Aruncaţi în tigaia încinsă bucăţile de ceafă de porc şi lăsaţi-le să se rumenească 2 – 3 minute (funcţie de grosime) pe fiecare parte. Întoarceţi carnea o singură dată, încercând să n-o înţepaţi;
  • Luaţi tigaia de pe flacără, potriviţi ceafa de sare, acoperiţi cu un capac şi mai lăsaţi-o 1 minut să se odihnească înainte de a o trânti în farfurie.

Ca să nu vă plictisiţi aşteptând, gustaţi Cabernetul Sauvignon pe care l-aţi desfăcut înainte de a vă apuca de gătit, ca să aibă timp să respire.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

2 thoughts on “Ceafă de porc cu ţelină

  1. Pingback: Ceafă de porc cu ţelină | Bacau Expres

  2. Pingback: Cotlete de porc marinate trase la tigaie şi cartofi cu rozmarin şi usturoi la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.