Ceafă de Mangaliță înăbușită

Vă povesteam într-o postare anterioară cum a revenit la modă carnea de Mangaliță. Nu mai reiau povestea, limitându-mă la a preciza că Mangalița nu-i cine știe ce animal exotic, ci o rasă de porc. O corcitură de mistreț.

Mangalița a cărei ceafă am pregătit-o provine de la un crescător din Mereni, Covasna, a fost ambalată la Vascar Vaslui și achiziționată de la Cora Bacău. La un preț de numai 19,50 Lei. Bucata (235 g), nu kilogramul! Adică la un preț „promoțional” de 82,99 Lei/kg. Cam de trei ori mai scumpă decât ceafa de porc „regular”.

_101

_102

Dacă prețul nu vi se pare prohibitiv, vă puteți delecta cu o ceafă de porc cu cartofi prăjiți pregătită acasă la preț de local cu stele Michelin.

Ce vă trebuie?

  • 2 felii de ceafă de mangaliță fără os – dintr-o felie mai groasă (avea 235 g) am obținut, cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, două felii ceva mai subțirele, cam la 10 – 12 mm grosime;
  • 1 lingură de ulei vegetal (din sâmburi de struguri ori de floarea-soarelui);
  • 150 – 200 mL vin alb, sec sau demisec, băubil*;
  • Sare marină, piper negru proaspăt râșnit – după gust.

* umblă o vorbă printre bucătari (și nu numai) că vinul care nu este băubil nu este nici mâncabil (în sensul că nu se recomandă folosirea lui pentru gătit)

Cum procedați?

Feliile de ceafă se asezonează cu sare și piper, pe ambele părți.

Se unge o tigaie antiaderentă cu puținul ulei pe care vi l-am recomandat și se încinge tigaia la foc iute.

Se pun bucățile de ceafă în tigaia încinsă și se rumenesc vreme de 2 – 3 minute pe fiecare parte.

_103

_104

_105

Se „stinge” carnea rumenită cu vin, se acoperă tigaia cu un capac și se reduce focul la mediu spre mic.

_106

_107

Se lasă să fiarbă încetișor 7 – 8 minute, apoi se îndepărtează capacul și se așteaptă să plece toată „apa” din sistem.

_108

Când tigaia a secat, se mai rumenesc bucățile de ceafă câte un minut pe fiecare parte, cât să capete culoare.

_109

Se servește imediat ce s-a luat de pe foc, însoțită de cartofi rumeniți în baie de ulei, castraveți murați, salată de sfeclă roșie cu hrean. I se poate alătura și un pahar de Cabernet Sauvignon sec, CMD. Eu n-am avut decât de la Beciul Domnesc, așa că dintr-acela mi-am turnat în pahar.

_113

_114

_115

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.