Ceafă cajun cu cartofi la cuptor

100

Ceea ce am testat aici n-a fost în totalitate un preparat cajun; m-am jucat mai degrabă cu un amestec de condimente specifice acestei bucătării, pe care le-am adăugat tradiționalei noastre cefe de porc. Un amestec de astfel de condimente (pe care îl găsiți gata preparat în hypermarket) conţine, printre altele: sare, usturoi, zahăr, ghimbir, chimion, coajă de lămâie, piper negru, chilli, cardamom, oregano, lămâiţă. Puteți să vă preparați și singuri astfel de mixturi, găsiți suficiente variante.

Ce vă trebuie?

  • 2 felii de ceafă de porc fără os;
  • ½ linguriță sare afumată;
  • ½ linguriță condimente cajun;
  • 1 lingură de ulei vegetal.

Pentru garnitură:

  • 4 cartofi albi;
  • 4 – 6 căței de usturoi;
  • 2 fire de ceapă verde;
  • 1 linguriță oregano uscat;
  • 1 – 2 linguri ulei de măsline;
  • sare și piper – după gust.

Bonus:

  • 2 – 3 castraveți murați.

Cum procedați?

  • Mai întâi asezonați bucățile de ceafă cu sare afumată și condimente cajun pe ambele părți, după care vă ocupați de garnitură, că-i mai de durată;
  • Preîncălziți cuptorul la 200˚C;
  • Într-o tavă unsă cu ulei de măsline puneți cartofii curățați și tăiați pe lungime în sferturi, șesimi sau optimi (după mărime);
  • Printre cartofi adăugați usturoiul curățat și tăiat în felii subțiri;
  • Presărați oregano, sare și piper, apoi acoperiți tava cu o foaie de copt îmbibată cu apă și apoi stoarsă bine;
  • Introduceți tava la cuptor pentru 20 – 30 de minute;
  • Adăugați ceapa verde tăiată inele, amestecați ușor conținutul tăvii și dați-o din nou la cuptor (descoperită de această dată) pentru încă 15 – 20 minute.

Vă puteți ocupa acum de ceafa de porc, căreia îi trebuie maximum 12 minute de preparare:

  • Ungeți o tigaie antiaderentă cu ulei (prefer să folosesc ulei din sâmburi de struguri, datorită punctului de fumegare mai ridicat decât al altora);
  • În tigaia încinsă prăjiți înăbușit (adică cu tigaia acoperită cu un capac) la flacără medie spre mare bucățile de ceafă, vreme de 4 – 6 minute;
  • Întoarceți carnea pe partea opusă și mai rumeniți-o încă vreo 4 – 6 minute (depinde de grosimea bucății de carne și de cantitatea de gaz inert pe care compania de gaze ne-o vinde la preț de gaz natural).

Să recapitulăm:

ceafă de porc condimentată și tigăită + cartofi cuptorizați cu usturoi și ceapă verde + castraveți murați + 1 pahar vin roșu sec =

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Ceafă cajun cu cartofi la cuptor

  1. Pingback: Friptură de iepure cu mere | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.