Ceea ce am testat aici n-a fost în totalitate un preparat cajun; m-am jucat mai degrabă cu un amestec de condimente specifice acestei bucătării, pe care le-am adăugat tradiționalei noastre cefe de porc. Un amestec de astfel de condimente (pe care îl găsiți gata preparat în hypermarket) conţine, printre altele: sare, usturoi, zahăr, ghimbir, chimion, coajă de lămâie, piper negru, chilli, cardamom, oregano, lămâiţă. Puteți să vă preparați și singuri astfel de mixturi, găsiți suficiente variante.
Ce vă trebuie?
- 2 felii de ceafă de porc fără os;
- ½ linguriță sare afumată;
- ½ linguriță condimente cajun;
- 1 lingură de ulei vegetal.
Pentru garnitură:
- 4 cartofi albi;
- 4 – 6 căței de usturoi;
- 2 fire de ceapă verde;
- 1 linguriță oregano uscat;
- 1 – 2 linguri ulei de măsline;
- sare și piper – după gust.
Bonus:
- 2 – 3 castraveți murați.
Cum procedați?
- Mai întâi asezonați bucățile de ceafă cu sare afumată și condimente cajun pe ambele părți, după care vă ocupați de garnitură, că-i mai de durată;
- Preîncălziți cuptorul la 200˚C;
- Într-o tavă unsă cu ulei de măsline puneți cartofii curățați și tăiați pe lungime în sferturi, șesimi sau optimi (după mărime);
- Printre cartofi adăugați usturoiul curățat și tăiat în felii subțiri;
- Presărați oregano, sare și piper, apoi acoperiți tava cu o foaie de copt îmbibată cu apă și apoi stoarsă bine;
- Introduceți tava la cuptor pentru 20 – 30 de minute;
- Adăugați ceapa verde tăiată inele, amestecați ușor conținutul tăvii și dați-o din nou la cuptor (descoperită de această dată) pentru încă 15 – 20 minute.
Vă puteți ocupa acum de ceafa de porc, căreia îi trebuie maximum 12 minute de preparare:
- Ungeți o tigaie antiaderentă cu ulei (prefer să folosesc ulei din sâmburi de struguri, datorită punctului de fumegare mai ridicat decât al altora);
- În tigaia încinsă prăjiți înăbușit (adică cu tigaia acoperită cu un capac) la flacără medie spre mare bucățile de ceafă, vreme de 4 – 6 minute;
- Întoarceți carnea pe partea opusă și mai rumeniți-o încă vreo 4 – 6 minute (depinde de grosimea bucății de carne și de cantitatea de gaz inert pe care compania de gaze ne-o vinde la preț de gaz natural).
ceafă de porc condimentată și tigăită + cartofi cuptorizați cu usturoi și ceapă verde + castraveți murați + 1 pahar vin roșu sec =
Pingback: Friptură de iepure cu mere | Food and beyond…