Pe măsură ce câinii noștri de încredere și iubiți îmbătrânesc, aceștia suferă numeroase schimbări – de la încărunțirea blănii la o pierdere progresivă a mobilității, de la deteriorarea vederii și a auzului la o susceptibilitate crescută de a dezvolta probleme de sănătate. Deși unele dintre aceste schimbări pot fi mai vizibile decât altele, este important să fiți pe deplin conștienți de tot la ce să vă așteptați de la traiul cu un câine în vârstă.
Citiți mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știți, precum și sfaturi pentru îngrijirea celor mai buni prieteni ai noștri cu patru picioare în timpul anilor lor „seniori”.
Când poate fi considerat un câine senior?
Contrar credinței populare, câinii nu îmbătrânesc 7 ani pentru fiecare an uman. Viteza cu care aceștia se maturizează variază, de fapt, în funcție de mărimea lor: câinii mari și giganți tind să îmbătrânească mai repede decât rasele mai mici. Mai jos este prezentat un tabel pentru a determina momentul în care un câine poate fi considerat a fi pe deplin matur:
- câini mici (mai puțin de 9 kg): între 7 și 10 ani;
- câini de talie medie (între 10 și 22 kg): 7 ani și peste;
- câini mari (între 23 și 40 kg) și câini giganți (peste 40 kg): de la 5-6 ani în sus.
Cu toate acestea, trebuie amintit că câinii nu devin bătrâni peste noapte, la sfârșitul unei anumite „zile de naștere”. Îmbătrânirea este, la fel ca la oameni, un proces lent și treptat, iar schimbările sunt progresive, așa că este important să urmăriți îndeaproape sănătatea și comportamentul animalului dvs. de companie, având grijă să discutați orice „anomalii” cu medicul veterinar.
La ce schimbări se poate aștepta un câine în vârstă?
Există multe schimbări naturale care apar în timpul procesului de îmbătrânire, astfel încât este necesar să se facă unele modificări, atât la nivelul rutinei, cât și la nivelul spațiului împărțit cu animalul de companie, pentru a se adapta la noile nevoi și cerințe. Iată o listă a schimbărilor comune la care trebuie să ne așteptăm pe măsură ce prietenul nostru cu patru picioare îmbătrânește.
Subțierea și încărunțirea blănii
Unul dintre cele mai evidente semne ale îmbătrânirii la câini este un bot argintiu distinctiv. Este normal ca părul unui câine să devină gri sau alb pe măsură ce îmbătrânește, în special în jurul feței și în zona ochilor. De obicei, încărunțirea începe în jurul vârstei de 5 ani, dar este posibil ca unele fire de păr gri să apară chiar mai devreme, din cauza, de exemplu, a geneticii – rase precum ogarii sau schnauzerii sunt genetic mai predispuse la a avea o blană gri sau albă – sau a condițiilor de stres.
Pe lângă faptul că devine gri, puteți observa că blana câinelui dumneavoastră se subțiază puțin, pierzând din grosime. Acest lucru este, de asemenea, fiziologic, deoarece, la fel cum ni se întâmplă și nouă, înaintarea în vârstă afectează și foliculii de păr. Îngrijirea atentă este suficientă pentru a susține sănătatea blănii sale, chiar și la bătrânețe. Cu toate acestea, dacă observați o pierdere completă a părului pe suprafețe mari sau orice semne de disconfort – cum ar fi mâncărime excesivă sau înroșirea pielii -, luați aceste semne drept un posibil semnal de alarmă: slăbirea considerabilă a părului și a pielii sunt simptome ale diferitelor afecțiuni, cum ar fi dermatita atopică, boala Cushing sau hipotiroidismul.
Reducerea activității și a mobilității
Este normal ca, de-a lungul anilor, câinii să își piardă o parte din natura lor jucăușă și dinamică normală. La fel ca în cazul oamenilor, bătrânețea aduce cu ea mai puțină rezistență la prietenii cu patru picioare, însoțită de un tonus muscular mai slab și oase mai fragile. Nu vor mai putea să se miște, să alerge și să se joace la fel ca atunci când erau cățeluși, așa că este posibil să trebuiască să reduceți durata plimbărilor și să reveniți treptat la activități mai puțin stresante și obositoare.
De asemenea, nu ar trebui să vă îngrijorați prea mult dacă se confruntă din când în când cu o mică rigiditate. Cu toate acestea, dacă câinele dumneavoastră începe să evite complet orice mișcare, exercițiu sau joacă, se luptă cu activitățile zilnice – cum ar fi urcatul scărilor sau săritul pe canapea – sau este mai lent sau mai rigid chiar și după perioade lungi de odihnă, este posibil să sufere de o afecțiune articulară, cum ar fi artrita, care nu trebuie subestimată.
Modificări ale greutății
Pe măsură ce câinii devin mai puțin activi, ei vor lua în greutate, cu excepția cazului în care le ajustați dieta în consecință, oferindu-le porții mai mici și hrană de calitate superioară. Creșterea în greutate poate avea un impact uriaș asupra vieții unui câine; crește riscul de boli precum artrita, diabetul și bolile de inimă. De asemenea, reduce calitatea vieții acestor animale de companie, aducând mai mult stres asupra corpului lor și făcându-le mai dificil să se deplaseze și să se bucure de plimbări și joacă. Deși este adevărat că se poate întâmpla și contrariul, adică să apară o pierdere substanțială în greutate, este important să rețineți că acest fenomen la câinii mai în vârstă este de obicei legat de o problemă medicală, așa că este bine să contactați imediat medicul veterinar dacă observați o schimbare îngrijorătoare a apetitului câinelui dumneavoastră sau episoade repetate de vomă.
Pierderea auzului și a vederii
Un anumit grad de pierdere a auzului și a vederii este de așteptat în această etapă a vieții unui câine, dar această deteriorare a simțurilor poate avea un impact semnificativ. Prin urmare, fiți conștienți de faptul că câinii care suferă de surditate sau orbire vizuală în creștere se pot speria mai ușor și pot fi agresivi sau temători: este esențial să se acorde o atenție deosebită atunci când există copii mici în casă sau în gospodărie.
Pierderea auzului poate fi, totuși, tratabilă dacă se datorează anumitor probleme medicale, cum ar fiinflamația urechii, dar în majoritatea cazurilor este complet fiziologică și nu se poate face nimic altceva decât să ajutăm animalul să facă față cât mai bine acestei noi situații. În ceea ce privește pierderea vederii, aceasta poate fi tratată – de exemplu cu medicamente sau intervenții chirurgicale – dacă este cauzată de o afecțiune precum cataracta sau glaucomul. Alte afecțiuni, cum ar fi atrofia progresivă a retinei, o tulburare genetică, nu pot fi tratate.
Modificări comportamentale
Fiecare câine are propriul temperament și avem de-a face cu el ani de zile, în fiecare zi: prin urmare, este normal ca variațiile notabile în modul în care se comportă să îți sară imediat în ochi și să nu treacă neobservate. Câinii seniori pot deveni mai iritați sau mai reticenți în a se implica în vechile lor activități preferate, în special dacă sunt dureroși sau incomozi din cauza, de exemplu, artritei agresive sau a unei alte afecțiuni debilitante. În general, câinii mai în vârstă preferă activități mai relaxate decât atunci când erau căței turbulenți sau adulți tineri exuberanți și este probabil să petreacă mai mult timp odihnindu-se și dormind.
De asemenea, este important de știut că seniorii pot suferi de declin cognitiv sau demență, cunoscută sub numele de disfuncție cognitivă canină, similară bolii Alzheimer. Simptomele acestei tulburări – cunoscută și sub numele de sindromul apusului, prezent și la oameni – variază de la confuzie și agitație la neliniște și vocalizare, în principal în timpul orelor de seară.
Probleme dentare
Deși câinii de toate vârstele pot suferi de probleme dentare, câinii mai în vârstă sunt deosebit de predispuși la dezvoltarea bolii parodontale. Sfatul este să aibă grijă de igiena lor dentară încă de când sunt tineri și să nu se oprească pe măsură ce îmbătrânesc: ideal ar fi să se spele pe dinți cu o pastă de dinți sigură pentru câini o dată pe zi și să își facă un control al sănătății lor orale la medicul veterinar cel puțin o dată la 6 luni.
Pe măsură ce Fido îmbătrânește, dinții săi vor deveni mai slabi, astfel încât este posibil să nu mai poată mesteca sau interacționa cu jucării tari așa cum o făcea odinioară: acesta este momentul să luați în considerare o schimbare de dietă și o înlocuire a vechilor săi tovarăși de joacă „solizi” cu ceva mai moale și mai pufos, cum ar fi jucării moi sau jucării de pluș.
Probleme medicale specifice
Pe măsură ce câinii îmbătrânesc, tind să constate o slăbire a sistemului imunitar, ceea ce îi face mai vulnerabili la diverse boli și infecții. Din acest motiv, este esențial să mențineți la zi profilaxia sezonieră împotriva paraziților și să respectați cu scrupulozitate calendarul de vaccinare sugerat de medicul veterinar.
De asemenea, trebuie subliniat faptul că îmbătrânirea nu se manifestă doar în exterior. În paralel cu încărunțirea progresivă a blănii, organele interne ale unui câine în vârstă suferă, de asemenea, o deteriorare naturală. Acest lucru crește riscul apariției unor probleme de sănătate specifice: printre cele mai frecvente boli întâlnite la câinii în vârstă se numără artrita menționată anterior, cataracta, tulburările hormonale precum hipotiroidismul, bolile renale și neoplasmele.
Asigurarea unei vieți fericite și sănătoase pentru credinciosul nostru prieten cu patru picioare, mai ales în anii săi înaintați, este un gest de iubire și responsabilitate. Vizitele regulate la veterinar și asigurarea îngrijirilor necesare devin cu atât mai cruciale cu cât câinele nostru îmbătrânește.