Cartofi țărănești de post

100

Acuma nu știu dacă-s chiar “cartofi țarănești”. Eu le zic așa cam tuturor cartofilor pe care mai întâi îi fierb în coajă în apă lejer sărată iar apoi îi rumenesc în unt/untură/ulei. Și mai e un motiv pentru care i-am botezat așa: cartofii țarănești adună multe clickuri …

Multă pricepere nu vă trebuie, nici scule sofisticate (o oală și o tigaie vă sunt suficiente) și nici ingrediente scumpe ori greu de găsit: cartofi, ceapă verde, usturoi, ulei, sare și piper.

Alegeți cartofi care să aibă aproximativ aceeași mărime; în felul acesta vor fierbe toți în același timp. Spălați-i înainte de a-i fierbe, dar nu-i curățați de coajă. Socotiți cam trei cartofi potriviți de persoană (dacă vă gândiți să-i folosiți pe post de garnitură, ajung și câte doi). Încercați să nu folosiți cartofi făinoși, ca să nu se sfarme în tigaie. Puneți-i la fiert în apă cu sare și lăsați-i să fiarbă cam 15 – 20 de minute, socotite de când începe să clocotească apa. Îi scurgeți, îi lăsati să se răcească puțin, iar apoi îi curățați de coajă. Îi tăiați pe lungime în jumătăți (dacă sunt mai mici) sau în sferturi (dacă sunt mai mărișori) iar apoi îi feliați în bucăți nu mai groase de 5 mm. Ceapa o curățați și o tăiați în rondele (păstrați și partea albă, și cea verde). Usturoiul îl curățați și apoi îl feliați. Ca să se curețe mai ușor, presați mai întâi cățeii cu latura cuțitului.

Încingeți 2 linguri de ulei de sâmburi de struguri (dacă n-aveți, nu-i bai: puteți folosi cu încredere și uleiul de floarea-soarelui) într-o tigaie antiaderentă.  Adăugați cartofii și rumeniți-i  la foc mediu, preț de vreo 5 – 7 minute. Mai amestecați în ei din când în când. Când încep să capete o tentă arămie, adăugați ceapa și usturoiul, apoi potriviți de sare și piper. Știu că mulți au obiceiul de a căli mai întâi ceapa, însă procedând astfel evitați problemele de sănătate asociate mâncărurilor care conțin prea multă prăjeală. Mai țineți totul pe foc încă 4 – 6 minute amestecand sporadic și masa-i gata!

Vara merg bine cu o salată de roșii, castraveți, ridichi, salată verde etc. Iarna se înțeleg bine cu castraveții murați.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

3 thoughts on “Cartofi țărănești de post

  1. Asta va fi cina mea din seara asta. Simplu, fara carne si de efect!
    Imi place de mor site-ul dumitale! Sanatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.